Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5830

van Cindy Franssen (CD&V) d.d. 7 december 2009

aan de minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven

Federaal Plan Armoedebestrijding - Voorstel 5 - Inschakeling van ervaringsdeskundigen - Uitbreiding van het pilootproject

armoede
bemiddelaar

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
18/1/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4973

Vraag nr. 4-5830 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 4 juli 2008 werd het Federaal Plan Armoedebestrijding goedgekeurd door de ministerraad. De regering kwam daarmee tegemoet aan een bepaling uit het federale regeerakkoord, waarin het er zich toe verbindt “ een ambitieus plan uit te voeren inzake terugdringen van armoede en verhoging van de koopkracht, met voorrang aan de meest kwetsbaren van onze samenleving ” (Federaal regeerakkoord, pagina 20). Een aantal van de negenenvijftig maatregelen die geformuleerd werden in het plan, vallen onder de bevoegdheid van de minister.

Het inschakelen van mensen die armoede daadwerkelijk aan den lijve hebben ondervonden, kan een dialoog op gang brengen die voor het beleid erg verrijkend kan zijn. Ze staan in voor de integratie van het perspectief van mensen in armoede in het beleid en kunnen bijdragen tot een betere toegankelijkheid voor personen in armoede tot de bestaande rechten.

Tijdens de vorige legislatuur was er een pilootproject bij de federale overheid omtrent het inschakelen van ervaringsdeskundigen in de federale administraties. Het evaluatieverslag van dit project beveelt aan het project voort te zetten.

Derhalve stelt het plan hieromtrent het volgende: “ De minister van Ambtenarenzaken zal het pilootproject “ ervaringsdeskundigen binnen de federale overheid ” verder uitbreiden en bestendigen in een structureel kader ” (voorstel 5, pagina 16).

Graag had ik van de minister het volgende vernomen:

1.Welke stappen zijn er sinds de evaluatie van het pilootproject “ ervaringsdeskundigen binnen de federale overheid ” in 2008 ondernomen om het project verder uit te breiden? Op welke manier wordt het in dienst nemen van ervaringsdeskundigen bij de verschillende administraties gepromoot?

2.Heeft de minister initiatieven genomen om de inschakeling van ervaringsdeskundigen binnen de federale overheid op een meer structurele manier te organiseren? Zo ja, welke? Vond er op dit vlak overleg plaats met de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met de Maatschappelijke Integratie en de staatssecretaris voor Armoedebestrijding? Zo ja, wat leverde deze samenwerking concreet op? Kan hij mij de verslagen bezorgen van deze overlegmomenten?

3.Is er al een officieel contactpunt met betrekking tot de ervaringsdeskundigen opgericht binnen de FOD Personeel en Organisatie? Zo ja, onder welke vorm? Zo neen, waarom is dit nog niet gebeurd?

4.Is er al een generieke functie “ ervaringsdeskundige ” gecreëerd? Zo ja, wanneer gebeurde dit? Zo neen, om welke redenen is dit nog niet gebeurd?

Antwoord ontvangen op 18 januari 2010 :

1. Die vraag behoort tot de bevoegdheden van mijn collega Philippe Courard, staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding in de federale regering.

2. Binnen de Federale Overheidsdienst (FOD) P&O hebben we in Selor een ervaringsdeskundige in armoede geïntegreerd. Ik ben zo vrij te verwijzen naar het antwoord op uw vraag nr. 5842.

3. Er is geen officieel contactpunt binnen de FOD P&O, omdat de Programmatorische Federale Overheidsdienst (POD)Maatschappelijke Integratie verantwoordelijk is voor dat project.

4. Ja, de functie werd door de POD Maatschappelijke Integratie gecreëerd. Ze werd in de functiefamilie “Begeleiding van personen” geïntegreerd. Die functiebeschrijving is beschikbaar in de federale cartografie op de federale portaalsite.