Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5666

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 7 december 2009

aan de minister van Justitie

Iran - Minister van Defensie Ahmad Vahidi - Rol in de aanslag op Joods Centrum in Buenos Aires in 1994 - Internationaal arrestatiebevel - Internationale gemeenschap - Maatregelen

Iran
Argentinië
terrorisme

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
17/2/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4315

Vraag nr. 4-5666 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De nieuwe minister van Defensie in Iran heet Ahmad Vahidi. Tegen hem loopt een internationaal arrestatiebevel wegens zijn betrokkenheid bij de aanslag op een Joods centrum in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires in juli 1994.

De bomaanslag van 1994 met 85 doden en meer dan 300 gewonden zou door de Iraanse overheid zijn bevolen, omdat de toenmalige Argentijnse president Carlos Menem overeenkomsten over de levering van Argentijnse kerntechnologie aan Iran niet was nagekomen, zo staafde openbaar aanklager Alberto Nisman zijn verzoek. Nisman en een tweede openbare aanklager, Marcelo Martinez Burgos, behoren tot een groep van onderzoeksrechters die president Néstor Kirchner heeft ingezet nadat het onderzoek onder zijn voorbijgangers jarenlang had aangesleept. De Argentijnse overheid had van in het begin Hezbollah en Iran ervan verdacht, achter de aanslag te zitten. Iran heeft dit steeds ontkend.

Vahidi had in de jaren '90 de leiding over een eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde, de Al-Quds Brigade, die steeds ingezet werd bij delicate operaties in het buitenland. Daarbij werd doorgaans samengewerkt met de militante Hezbollah.

Argentinië heeft Iran altijd beschuldigd dat het de aanslag heeft georkestreerd. De Amerikaanse en Israëlische inlichtingendiensten zijn dezelfde mening toegedaan. In 2007 zegde Interpol Argentinië toe mee te werken bij de arrestatie van Vahidi en vier andere vooraanstaande Iraniërs, die bij de aanslag betrokken zouden geweest zijn.

1. Is het juist dat tegen Vahidi een internationaal arrestatiebevel loopt? Welke arrestatiebevelen voor leden en ex-leden van de (toenmalige en huidige) Iraanse regering werden naar Europol doorgestuurd?

2. Wat is de mening van België over de rol van Vahidi in de aanslag in Buenos Aires?

3. Welke maatregelen kan België nemen de internationale gemeenschap te helpen om Vahidi en anderen voor het gerecht te brengen? Zijn er rond de bomaanslag van 1994 al verdachten gearresteerd in België? Stonden deze op internationale arrestatiebevelen? Zo ja, wie en wat was zijn functie in 1994?

Antwoord ontvangen op 17 februari 2010 :

1) Het is niet de taak van Interpol om aanhoudingsbevelen uit te schrijven.

In november 2007 verspreidde Interpol in de lidstaten een “rode hoek”, met de mededeling dat een nationale gerechtelijke overheid, in het bijzonder Argentinië, een aanhoudingsbevel tegen de heer Vahidi had uitgevaardigd. De gerechtelijke overheden van dit land koesteren het vermoeden dat die persoon betrokken zou zijn bij een bomaanslag in 1994 tegen een Israëlitisch centrum in Buenos Aires die vijfentachtig personen het leven kostte en honderden gewonden maakte.

2) Het vrijgeven van deze informatie onder rode hoek moet niet begrepen worden als een beoordeling van de tenlasteleggingen ten aanzien van deze persoon.

Interpol kan geen enkel van zijn lidstaten dwingen een persoon te arresteren die het onderwerp is van een rode hoek. Er moet evenwel worden opgemerkt dat bepaalde lidstaten van Interpol de rode hoek als een equivalent van een voorlopige vraag tot aanhouding beschouwen, in het bijzonder wanneer ze met het land van oorsprong ervan een bilateraal uitleveringsverdrag hebben afgesloten.

3) De algemene vergadering van Interpol keurde in november 2007 in verband met dit dossier de uitgave goed van rode hoeken over zes van de negen betrokken personen, waaronder de heer Vahidi. Op dit ogenblik was hij reeds vice-minister van Defensie van Iran.