Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5339

van Cindy Franssen (CD&V) d.d. 7 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Federaal Plan Armoedebestrijding - Voorstel 24 - Openbaar centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW) - Gebruik van de medische kaart

armoede
gezondheidsverzorging
recht op gezondheid
OCMW
bestedingen voor gezondheid
gezondheidskaart

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
16/2/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-5038

Vraag nr. 4-5339 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 4 juli 2008 heeft de Ministerraad het Federaal Plan Armoedebestrijding goedgekeurd. In het federale regeerakkoord verbindt de regering zich er immers toe “ een ambitieus plan uit te voeren inzake terugdringen van armoede en verhoging van de koopkracht, met voorrang aan de meest kwetsbaren van onze samenleving ” (Federaal regeerakkoord, blz. 20). Een aantal van de negenenvijftig maatregelen in het plan vallen onder de bevoegdheid van de geachte minister.

Ondanks de solidaire structuur en het brede aanbod van onze gezondheidszorg, blijven een aantal drempels de toegang tot de zorgverstrekking bemoeilijken. Dat geldt in het bijzonder voor personen die in bestaansonzekerheid leven. Voor die groepen zijn een reeks specifieke maatregelen in voege. Die maatregelen hebben als doel de toegang tot de zorg te verbeteren en de kosten ervan te verlagen of de patiënt er zelfs volledig van te ontlasten.

Een voorbeeld van een dergelijke maatregel is de “ medische kaart “ (of “ gezondheidskaart “) van de OCMW's, de openbare centra voor maatschappelijk welzijn. De kaart betreft een overeenkomst tussen een OCMW en een cliënt, waarbij het OCMW er zich toe verbindt de kosten van bepaalde medische prestaties gedurende een bepaalde termijn op zich te nemen. Hierdoor valt voor de patiënt de kostendrempel tot zorgverlening weg en wordt de betaling van de zorgverstrekker gegarandeerd.

Momenteel is het gebruik van de medische kaart echter nog niet optimaal. De mogelijkheid om er gebruik van te maken is onvoldoende gekend bij het doelpubliek. Bovendien is er geen uniforme terminologie, waardoor er verschillende benamingen voor de kaart in omloop zijn. Dat leidt tot verwarring en praktische moeilijkheden. De medische kaart is daarenboven niet verplicht. Hoewel een groot deel van de OCMW’s er gebruik van maakt, zijn er ook nog veel plaatsen waar de mogelijkheid niet bestaat.

Derhalve stelt het Plan, inzake het promoten van drempelverlagende maatregelen in de gezondheidszorg: “ De ministers van Volksgezondheid en Maatschappelijke Integratie zullen het gebruik van de beschikbare gezondheidskaart bij sommige OCMW’s aanmoedigen ” (Voorstel 24, blz. 33).

1.Sensibiliseert men het doelpubliek voor de medische kaart voor zorgverstrekking? Zo ja, op welke manier? Via welke kanalen wordt over het bestaan van de kaart gecommuniceerd? Welke actoren worden hierbij betrokken? Zo neen, waarom niet?

2.Heeft de geachte minister stappen gedaan om een eenvormige terminologie inzake de “ medische kaart " ingang te doen vinden? Zo ja, welke? Welke benaming zal in de toekomst gebruikt worden? Vond hieromtrent overleg plaats met de regionale en lokale besturen?

3.Heeft ze maatregelen genomen om het gebruik van de “ medische kaart “ aan te moedigen bij OCMW’s die de mogelijkheid aanbieden? Zo ja, welke?

4.Heeft ze initiatieven genomen om het gebruik van de medische kaart uit te breiden naar alle OCMW’s? Zo ja, welke? Zo neen, om welke redenen heeft zij ervoor gekozen dat niet te doen?

5.Heeft zij samengewerkt met de OCMW’s en de lokale besturen om het gebruik van de “ medische kaart “ beter op te volgen en te controler en om misbruik en overconsumptie te voorkomen? Zo ja, op welke manier werd er samengewerkt? Vond hierover overleg plaats? Kan ze me de verslagen van dat overleg bezorgen? Welke concrete resultaten heeft de samenwerking opgeleverd?

6.Welke OCMW’s gebruiken een medische kaart? Welke niet? Graag kreeg ik een overzicht per provincie.

7.Op welke wijze wordt de problematiek aangepakt in gemeenten waar OCMW’s geen gebruik maken van een medische kaart?

Antwoord ontvangen op 16 februari 2010 :

In antwoord op uw vraag, deel ik u mee dat de inhoud ervan tot de uitsluitende bevoegdheid behoort van mijn collega, de heer Philippe Courard, Staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie.