Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5319

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 7 december 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) - Erkenning - Laattijdige uitreiking - Problemen voor de studenten geneeskunde - Maatregelen

Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering
medisch onderwijs
dokter
toegang tot het beroepsleven
student

Chronologie

7/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/1/2010)
29/1/2010Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-4861

Vraag nr. 4-5319 d.d. 7 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Verschillende studenten geneeskunde ontvingen hun noodzakelijke Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV)-nummer veel te laat. Hierdoor waren ze niet in de mogelijkheid om hun beroepsopleiding in volle verantwoordelijkheid te starten en uit te voeren.

Concreet gaat het om de studenten die hun diploma basisarts behaalden tijdens het vorige academiejaar (2008–2009) en daarna hun beroepsopleiding huisarts of specialist wilden aanvatten. Het ligt niet aan het feit dat de aanvragen te laat werden ingediend, want dit gebeurde in de meeste gevallen wel tijdig. Veel studenten hebben dus veel te lang moeten wachten op hun RIZIV-nummer en hebben verschillende keren contact proberen opnemen met het RIZIV.

Het ontbreken van het RIZIV-nummer zorgt toch wel voor heel wat moeilijkheden: de studenten zijn niet in de mogelijkheid om hun zelfstandige werkzaamheden aan te vatten, kunnen geen voorschriften maken, geen getuigschrift afleveren, geen stempels aanmaken, ...

Blijkbaar is dit ook geen alleenstaand geval, maar blijkt het tijdig uitreiken van de RIZIV-nummers al jaren een groot probleem te zijn.

1.Is de geachte minister op de hoogte dat talrijke studenten geneeskunde hun RIZIV-nummer veel te laat hebben ontvangen?

2.Hebben alle studenten die een RIZIV-nummer hebben aangevraagd op dit ogenblik reeds een RIZIV-nummer ontvangen?

3.Wanneer heeft de laatste student zijn RIZIV-nummer ontvangen?

4.Waarom gebeurt de uitreiking van de RIZIV-nummers steeds te laat?

5.Heeft zij concrete plannen om deze problematiek in de toekomst aan te pakken zodat het uitreiken van de RIZIV-nummers tijdig kan gebeuren?

Antwoord ontvangen op 29 januari 2010 :

Vragen 1 en 4. In mijn antwoord wens ik onderscheid te maken tussen de normale situatie en de recente uitzonderlijke situatie.

De uitzonderlijke situatie ontstaan door vernietiging op 4 december 2008 door de Raad van State van het ministerieel besluit betreffende de erkenningcriteria voor huisartsen de dato 21 februari 2006 en de individuele ministeriële erkenningsbesluiten in antwoord daarop uitgevaardigd, heeft inderdaad kortstondig voor een vertraging in de toekenning van Rijksdienst voor Ziekte en Invaliditeitsverzekeringen (RIZIV)-nummers gezorgd. Echter werd deze situatie door het verzekeringscomité bij beslissing van 19 oktober 2009 geremedieerd door het RIZIV toe te laten aan deze artsen een competentiecode van erkend huisarts toe te kennen vanaf de datum van erkenning door de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid doch zonder rekening te houden met het tijdstip waarop de Dienst voor geneeskundige verzorging van het RIZIV van deze erkenning kennis heeft gekregen.

Voor de normale situatie geldt dat ingevolge een nauwere structurele samenwerking tussen het RIZIV en de FOD Volksgezondheid een enig loket ingevoerd werd in de procedure tot het aanvaarden van de stage van een kandidaat specialist of een kandidaat huisarts en betreffende het daarbij toekennen van een RIZIV-nummer. Als enig loket werd de FOD Volksgezondheid aangeduid.

Aldus maakt vanaf de zittijd van juni 2006 de kandidaat specialist of huisarts de vereiste documenten voor een voorlopige aanvaarding van zijn stage over aan de FOD Volksgezondheid en communiceert de FOD Volksgezondheid normaliter wekelijks het RIZIV middels een elektronisch bestand terzake deze aanvaarding zodat deze laatste tot toekenning van het passende RIZIV-nummer over kan gaan.

De aanvragen binnen het kader van de vereenvoudigde stageplannen worden binnen de FOD Volksgezondheid binnen maximaal één week verwerkt en naar het RIZIV overgezonden, behoudens indien het dossier niet alle vereiste documenten bevat in welk geval de kandidaat hiervan onverwijld in kennis wordt gesteld.

Binnen het RIZIV betreft de verwerkingstermijn van deze elektronisch overgezonden bestanden (in dagen) :


0

1

2


+2

2006

3

14

5

1


2007

20

16

1

1


2008

33

13

1

0


2009

31

8

1

1


Uitgedrukt in individuele dossiers :


0

1

2


+2

2006

60

369

172

15


2007

456

264

35

43


2008

370

362

19

0


2009

394

251

2

2


Hieruit blijkt duidelijk dat verwerking van de door de FOD Volksgezondheid overgezonden gegevens ook binnen het RIZIV absolute prioriteit geniet en bijzonder snel afgehandeld wordt. Afgezien van 2006, welke als opstartperiode kan gelden, wordt de meerderheid van de dossiers verwerkt op de dag van ontvangst, een grote minderheid de dag daarna en in slechts een beperkt aantal gevallen neemt de behandeling twee of meer dagen in beslag (zonder ooit de termijn van vijf dagen te overstijgen, eventualiteiten in casu overigens uitgelokt door verhuis of verlengd weekend).

Kandidaten zijn overigens niet gehouden passief de uitkomst van hun aanvraag bij de FOD Volksgezondheid af te wachten. Zij beschikken over de mogelijkheid proactief op te treden door zich rechtstreeks tot het Rijksinstituut te richten en aldaar een voorlopig ‘000’ RIZIV-nummer te bekomen. Dit nummer stelt hen in staat onder meer geneesmiddelen voor te schrijven, te assisteren bij heelkundige ingrepen en toezichtshonoraria in het ziekenhuis aan te rekenen. Van zodra het RIZIV vanwege de FOD Volksgezondheid van de goedkeuring van de desbetreffende stage in kennis wordt gesteld, wordt dit ‘000’ -nummer naar een volwaardig stagenummer gecorrigeerd. Wat betreft de afgestudeerden basisarts 2009 werd sinds 15 juni 2009 in meer dan 250 gevallen een ‘000’-nummer toegekend.

Vraag 2. Aangezien erkenning van de stage een continu proces is dat gedurende het gehele jaar kan worden geïnitieerd, dit in werkelijkheid ook geschiedt en de toekenning van een RIZIV-nummer in de geschetste context daarvan afhankelijk is, kan deze vraag onmogelijk in absolute termen worden beantwoord. Slechts kan worden benadrukt dat aanvragen - zoals aangegeven - een snelle en consciëntieuze behandeling verkrijgen, zowel vanwege de FOD Volksgezondheid als vanwege het RIZIV, wanneer zij ook worden ingediend.

Vraag 3. Tijdens de laatste consultatie van gegevens, met name 16 november 2009, werd in 6 dossiers een RIZIV-nummer toegekend in gevolge een communicatie van erkenning van stage door de FOD Volksgezondheid van diezelfde dag. Zoals gesteld is deze toekenning evenwel een continu proces zodat gewagen van de laatste student nimmer meer dan een weekopname uitmaken kan.

Vraag 5. Ik ben steeds bekommerd aangaande deze problematiek en voortdurend aandachtig terzake de meest adequate oplossingen aan te reiken, hetwelk overigens blijkt uit de behoorlijke werking van het huidige systeem. Overigens wijs ik erop dat hiertoe tussen het RIZIV en de FOD Volksgezondheid ook continu actief overlegd wordt gepleegd via een specifiek op individuele zorgverleners toegespitst platform (IBIS).