Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-5135

van Hugo Vandenberghe (CD&V) d.d. 1 december 2009

aan de minister van Justitie

Elektrisch gereedschap - Namaak - Gevaar - Aantallen en maatregelen

doe-het-zelfgereedschap
namaak
elektrisch materiaal
veiligheid van het product
gerechtelijke vervolging
officiële statistiek

Chronologie

1/12/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 1/1/2010)
24/3/2010Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-5136
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-5137

Vraag nr. 4-5135 d.d. 1 december 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het aantal in beslag genomen namaak-cd’s, dvd’s en videospelletjes is dit jaar met 75 % gestegen, naar maar liefst 140.000 stuks. Maar ook de namaak van elektrische gereedschappen, zoals kettingzagen, boormachines en stroomgeneratoren zit sterk in de lift.

Voor een ongeoefend oog is het niet gemakkelijk om een nagemaakt toestel te onderscheiden van het echte product. Het gebruik van dergelijke namaaktoestellen is bovendien gevaarlijk voor de consument want bij de fabricage wordt geen rekening gehouden met de geldende veiligheids- en kwaliteitsvoorschriften. Zo is het risico op elektrocutie niet gering.

Graag had ik een antwoord gekregen op de volgende vragen:

1.Hoeveel nagemaakte elektrische toestellen werden de voorbije tien jaar in beslag genomen? Graag had ik een uitsplitsing per jaartal bekomen.

2.Vanuit welke landen werden de voornaamste nagemaakte elektrische toestellen ingevoerd?

3.Hoeveel personen werden de voorbije tien jaar opgepakt en gerechtelijk vervolgd voor het namaken van elektrische toestellen?

4.Hoeveel controle-acties, gericht op het in beslag nemen van nagemaakte elektrische toestellen, werden de voorbije tien jaar uitgevoerd?

5.Acht de minister het raadzaam maatregelen te nemen om de namaak van elektrische toestellen tegen te gaan?

Antwoord ontvangen op 24 maart 2010 :

De statistische databank van het College van procureurs-generaal (beperkt tot de gegevens op het niveau van de parketten bij de correctionele rechtbanken van eerste aanleg) omvat geen gegevens met betrekking tot de zaken die een gevolg zijn van de namaak van elektrische toestellen. Er is wel een algemene tenlasteleggingscode voorzien voor “namaak” maar deze code (68 A) laat niet toe om te achterhalen in welke gevallen de namaak een elektrische toestel betrof. Voorts is er een tenlasteleggingscode “61 B : Elektrische toestellen – bescherming – veiligheid (KB 23.3.1977)” maar deze heeft geen betrekking op de namaak van dit soort toestellen en is hier dus evenmin aan de orde. De statistisch analisten verkeren dus niet in de mogelijkheid om elementen van antwoord te verstrekken op deze parlementaire vraag.

Ook de Algemene Nationale Gegevensbank van de federale politie bevat geen info die toelaat het specifiek fenomeen toe te lichten.