Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4829

van Helga Stevens (Onafhankelijke) d.d. 22 oktober 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Maatschappelijke Integratie

Mexicaanse griep - Informatiecampagnes - Doven en slechthorenden - Andere bijzondere doelgroepen

infectieziekte
epidemie
bewustmaking van de burgers
faciliteiten voor gehandicapten

Chronologie

22/10/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 27/11/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5315

Vraag nr. 4-4829 d.d. 22 oktober 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid heeft de voorbije weken en maanden een grootschalige en multimediale informatiecampagne (via website, folders voor reizigers, brochures voor volwassenen en kinderen, etc.) opgezet naar aanleiding van de verspreiding van de zogenaamde Mexicaanse griep (griepvirus A/H1N1) in België.

Via mijn buitenlandse contacten verneem ik dat de overheid in Frankrijk bij het informeren van de bevolking de moeite heeft genomen om ook initiatieven uit te werken speciaal gericht op doven en slechthorenden. Enerzijds worden in ziekenhuizen informatiesessies georganiseerd die getolkt worden door een gebarentaaltolk, anderzijds wordt een brochure verspreid met adviezen uitgedrukt in korte zinnen, die telkens vertaald werden in een reeks duidelijke pictogrammen.

Graag had ik hierover volgende vragen gesteld:

1. Worden in de Belgische ziekenhuizen informatiesessies georganiseerd specifiek gericht op doven en slechthorenden? Hoe stimuleert of ondersteunt de geachte minister eventueel dergelijke initiatieven?

2. Is zij bereid om naar het voorbeeld van Frankrijk een brochure te verspreiden die specifiek gericht is op doven en slechthorenden? Zo ja, acht zij het nuttig hierbij samen te werken met de deze doelgroep vertegenwoordigende organisaties? Zo nee, waarom niet?

3. Worden bij de informatiecampagne rond de zogenaamde Mexicaanse griep initiatieven ondernomen gericht op andere specifieke doelgroepen? Zo ja, om welke doelgroepen en initiatieven gaat het?