Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4500

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 23 september 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

Verkeersveiligheidsfonds - Financiële middelen - Politiezones - Uitbetaling

verkeersveiligheid
begrotingsfonds
gemeentepolitie
geografische spreiding

Chronologie

23/9/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 22/10/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Heringediend als : schriftelijke vraag 4-6006

Vraag nr. 4-4500 d.d. 23 september 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Door de wet van 6 december 2005 betreffende de opmaak en financiering van actieplannen inzake verkeersveiligheid, gecoördineerd op 16 juni 2008 wijzigde de federale overheid de principes van het Verkeersveiligheidsfonds grondig. Vanaf 2008 zou het Verkeersveiligheidsfonds uit twee luiken bestaan. Het eerste luik is een recurrent trekkingsrecht uit het fonds voor de politiezones en de federale politie.

De zones ontvangen voortaan elk jaar het geïndexeerd bedrag dat ze in 2007 ontvingen. Zo is er voor 2009 ongeveer 109 miljoen euro beschikbaar uit het Verkeersveiligheidsfonds. Het was de bedoeling dat de zones hun bedrag (= het niet-geïndexeerde bedrag van 2007, dit is ongeveer 12 % meer dan in 2008) in twee schijven zouden ontvangen: in de loop van periode juli-augustus de eerste schijf en in januari 2010 een tweede schijf (met onder meer indexering). Maar tot op heden is het ministerieel besluit nog niet verschenen in het Belgisch Staatsblad en hebben de zones nog geen eerste schijf ontvangen.

Het tweede luik van het Fonds bestaat uit de bijkomende middelen van het Verkeersveiligheidsfonds, namelijk hetgeen er in jaar X meer in het fonds zit ten aanzien van 2007. Deze bijkomende middelen zouden vanaf het begrotingsjaar 2009 verdeeld worden onder de gewesten op basis van de lokalisering van de verkeersovertredingen. Na deze gewestelijke verdeling zou het bedrag onder de zones verdeeld worden op basis van een aantal criteria (categorie politiezone, daling aantal slachtoffers en aantal km wegen). Een koninklijk besluit zou de verdere modaliteiten regelen. Maar ook hier stellen we vast dat er nog geen sprake is van koninklijk besluit die dit wettelijk regelt. De vraag rijst of de zones deze bijkomende middelen zullen ontvangen.

Graag had ik hieromtrent de volgende vragen gesteld:

1. Is de geachte minister op de hoogte van de problematiek in verband met het Verkeersveiligheidsfonds? Denkt zij dat de politiezones de middelen waar ze recht op hebben op tijd ter beschikking zullen hebben?

2. Voor wat betreft de uitbetaling het eerste luik van het Verkeersveiligheidsfonds aan de politiezones is er een ministerieel besluit nodig. Wanneer denkt zij dat het besluit in het Belgisch Staatsblad zal verschijnen? Wanneer zal dan de uitbetaling van de eerste schijf plaatsvinden?

3. Voor de uitbetaling van het tweede luik van het Verkeersveiligheidsfonds is er een koninklijk besluit nodig om de verdere modaliteiten te regelen. Kan zij mij meedelen wanneer dit zal verschijnen?