Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-4299

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 7 september 2009

aan de minister van Binnenlandse Zaken

XTC en ATS (amfetamine type stimulants) - Productielaboratoriums - Aantal - Productiecapaciteit - Politionele samenwerking tussen België en Nederland

verdovend middel
psychotropicum
handel in verdovende middelen
Nederland
politiële samenwerking (EU)

Chronologie

7/9/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 8/10/2009)
25/11/2009Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-4298
Heringediend als : schriftelijke vraag 4-5986

Vraag nr. 4-4299 d.d. 7 september 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Nederland is nog steeds de belangrijkste producent van ATS (amfetamine type stimulants) hoewel de hoeveelheid geproduceerde drugs de afgelopen jaren is afgenomen. Dat blijkt uit een rapport uit 2008 van het bureau van de Verenigde Naties voor de bestrijding van drugs en criminaliteit (UNODC) over de wereldwijde drugsproductie. De onderzoekers zien dat de laboratoriums langzaam maar zeker West-Europa verlaten en inruilen voor Zuidoost-Azië, Australië, Noord-Amerika en Oost-Europa. Het rapport signaleert dat gezien de Nederlandse politie-inspanningen de productie zich meer en meer verplaatst naar België. Bovendien wordt België door de andere landen verantwoordelijk geacht als land van herkomst voor 10 % en 12 % van de totale ecstacy (XTC) en amfetaminesmokkel. Cijfers die het hardnekkige kwaal van de ATS-drugs op Belgische bodem bevestigen. België blijkt een essentieel land te zijn voor de productie en het vervoer van ATS, en in minder mate een consumptieland te zijn.

Gezien het korte voorgaande kader, en een aantal inzichten uit een vorige schriftelijke vraag, volgende vragen:

1) Kan de geachte minister voor 2007 en 2008 en indien mogelijk de huidige cijfers voor 2009 geven voor het aantal opgerolde productielaboratoriums voor amfetamines en XTC? Is er hier een trend waarneembaar?

2) Wat was de productiecapaciteit van deze opgerolde labo’s?

3) Is er reden om aan te nemen dat we hetzelfde fenomeen kennen zoals in Nederland waar het aantal laboratoriums afneemt maar waar de resterende praktijken wel groter worden?

4) Is er reden om te vermoeden dat door Nederlandse politionele inspanningen er meer labo’s zich in België vestigen?

5) Hoe is de politionele samenwerking aangaande drugsbestrijding tussen België en Nederland uitgewerkt? Kan deze beter of nauwer verlopen?