Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3472

van Geert Lambert (Onafhankelijke) d.d. 11 mei 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken

Afrikaanse media - Beleid van de Europese Unie - Bijsturing

massamedia
Afrika
Europese Unie
ontwikkelingshulp
Afrikaanse Unie
persvrijheid
vrijheid van informatie

Chronologie

11/5/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 11/6/2009)
22/6/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3472 d.d. 11 mei 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In september 2008 tekenden de Europese commissaris voor Ontwikkelingshulp, Louis Michel, en de voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie, Jean Ping, een gemeenschappelijk plan voor de media in Afrika, dat voorziet in de oprichting van een Pan-African Media Watch.

Dit initiatief heeft bij de voorvechters van de persvrijheid in Afrika alarmbellen doen rinkelen. Zo wijst het Africa Forum for Media Development erop dat onafhankelijke, plurale media niet door overheidsingrijpen tot stand kunnen komen en roept het op tot consultaties met de media en hun belangenorganisaties. Het acht aansluiting bij bestaande initiatieven vruchtbaarder dan een media-waakhond die mogelijk een nieuw wapen kan worden om “ consensus-journalistiek “ af te dwingen in de Afrikaanse landen. De gealarmeerde Afrikaanse organisaties hopen dat hun kritiek zal gehoord worden op de European Development Days die in november 2009 zullen plaatsvinden.

Ik vernam dan ook graag van de geachte minister of hij in het kader van de Europese Unie zal ijveren voor het bijsturen van dit initiatief in de zin van een ondersteuning van onafhankelijke media en organisaties van journalisten in Afrika.

Antwoord ontvangen op 22 juni 2009 :

Ik dank het achtbare lid voor zijn vraag over de onafhankelijke media in Afrika.

  1. Louis Michel, Europees commissaris voor Ontwikkelingssamenwerking en humanitaire hulp, en Jean Ping, voorzitter van de commissie van de Afrikaanse Unie, ondertekenden een gezamenlijke routemap die een reeks principes identificeert en praktische lijnen uitzet voor actie rond de media in Afrika. Op korte termijn wil men onder meer komen tot een Charter dat de rechten en verantwoordelijkheden van de media vastlegt en tot een Pan-Afrikaans Observatorium voor de Media.

  2. Dit Observatorium wil het pluralisme bevorderen en veiligstellen, de Afrikaanse media helpen ontwikkelen, en de garant zijn van het recht op informatie en vrijheid van expressie. Het zal bestaan uit eminente personen die erkend worden om hun onafhankelijkheid in hun vakgebied.

  3. Om zijn rol te kunnen spelen zal het Observatorium moeten kunnen rekenen op erkenning door alle belanghebbenden en staan voor verantwoordelijkheidszin, professionalisme en ethische principes, in het bijzonder deze die vervat zijn in de beginselverklaring van de Internationale Federatie van Journalisten over het gedrag van journalisten.

  4. Het lidmaatschap is dan ook open voor specialisten uit de academische wereld op het gebied van informatie, vakmensen uit geschreven, gesproken of internetmedia, NGOs en observatoren van de media.

  5. Ik kan het geachte lid verzekeren dat dit soort initiatieven zal worden opgevolgd in het kader van de tenuitvoerlegging van de Gezamenlijke EU-Afrika Strategie die werd ondertekend op de EU-Afrika Top van december 2007. Elke bijsturing, indien nodig, zal dan ook gebeuren binnen dit kader.