Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3151

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 11 maart 2009

aan de minister van Justitie

Guantanamo - Sluiting van de gevangenis - Overdracht van gevangenen naar België - Behandeling van de gevangenen volgens het Belgisch rechtssysteem

terrorisme
gedetineerde
krijgsgevangene
Verenigde Staten
België
strafgevangenis
Cuba
overbrenging van gedetineerden
rechtsvordering

Chronologie

11/3/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 9/4/2009)
12/10/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3151 d.d. 11 maart 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

President Obama maakte na veel internationale kritiek eindelijk de keuze om de gevangenis op Guantanamo te sluiten. Uiteraard moeten de gevangenen opgevangen kunnen worden zowel, volgens nationaliteit, in de Verenigde Staten, en indien er een akkoord is gerepatrieerd worden.

Een maand geleden maakte België de opening voor de opvang van ex-Guantanamo-gevangenen. De minister van Buitenlandse Zaken bevestigde toen dat de vraag nog niet gesteld werd, en dat België twee voorwaarden oplegt. Ten eerste moeten we de mogelijkheid hebben om geval per geval te screenen, en ten tweede moet er op Europees niveau een algemeen kader komen waarbinnen een beoordeling kan gebeuren, een gemeenschappelijk referentiekader waarbinnen de Europese Staten hun beoordeling kunnen toetsen. Een delegatie van de Europese Commissie zou naar Washington gaan om de zaak verder te bespreken met de nieuwe Amerikaanse regering.

Gezien het voorgaande kader, kreeg ik graag een antwoord op de volgende vragen :

1. Is de geachte minister al geconfronteerd met de vraag tot opvang van gevangenen uit Guantanamo ? Zo nee, verwacht hij een dergelijke vraag, en op welke gronden ? Zo ja, over hoeveel gevangenen gaat het, en op basis van welke beschuldigingen kunnen wij deze gevallen in gevangenis plaatsen ?

2. Wat wordt gedaan met gevangenen met een dubbele nationaliteit waarvan één de Belgische is ?

3. Vindt hij, aangezien een aantal gevangenen onder dwang of foltering bekend hebben, dat deze gevangen met een dergelijk verkregen bewijslast van hun vrijheid beroofd moeten worden ? Worden hun dossiers opnieuw voor de rechtbank voorgelegd ? Zo neen, waarom niet ?

4. Aangezien bekentenissen op basis van foltering niet voor Belgische rechtbanken bruikbaar zijn, moeten deze personen dan vrijgelaten worden ?

5. Wat moet er met gevangenen die bij gebrek aan bewijzen ook nog niet in staat van beschuldiging gesteld zijn gebeuren ?

Antwoord ontvangen op 12 oktober 2009 :

Deze parlementaire vraag valt niet onder mijn bevoegdheid maar wel onder de bevoegdheid van mijn collega, de minister van Buitenlandse Zaken.