Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3107

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 25 februari 2009

aan de minister van Landsverdediging

Verenigde Staten - Implementatie van een raketschild in Tsjechië - Bilaterale akkoorden - Impact op België

Verenigde Staten
Tsjechië
raketafweer
raket
kernwapen
NAVO
bilaterale overeenkomst
militaire samenwerking

Chronologie

25/2/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 26/3/2009)
19/3/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3107 d.d. 25 februari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In het parlement circuleert een brief die Tsjechische burgemeesters begin maart 2009 zullen richten aan de heer Barack Obama, de nieuwe president van de Verenigde Staten. Hierin benadrukken zij hun bekommernis over het rakettenschild dat de Amerikaanse overheid van plan is te installeren op hun grondgebied. In deze brief halen de burgemeesters een arsenaal aan argumenten aan waarom het fel gecontesteerde raketschild niet op Tsjechische bodem welkom is. Zo is maar liefst zeventig procent tegen elke constructie in opbouw van het raketschild. In de bij de bouw van het schild direct betrokken gemeentes zijn maar liefst 24 referenda gevoerd, waarbij al deze gemeentes zich ook tegen het schild uitspraken. De Tsjechische Senaat keurde het plan alvast goed, en in de week van 23 februari 2009, beslist de Kamer. Volgens vele experts is een dergelijk schild allesbehalve waterdicht, en is de systematische garantie op het steevast neerhalen van ballistische langeafstandsraketten in verschillende omstandigheden nooit honderd procent mogelijk. Omgekeerd kunnen kernmachten zodanig hun nucleaire slagkracht opbouwen dat het schild zeker zinloos wordt.

Gezien het voorgaande kader :

1. Wat is de Belgische houding ten aanzien van het National Defense Missile Plan ?

2. Deelt de geachte minister de mening van critici dat een dergelijk schild onmogelijk waterdicht een defensiegarantie kan zijn tegen alle ballistische langeafstandsraketten ?

3. Deelt hij de mening van critici dat kernmachten zodanig hun nucleaire slagkracht zouden kunnen opbouwen dat het schild zeker zinloos wordt, met enkel een nieuwe wapenwedloop als gevolg ?

4. Heeft hij al signalen opgevangen dat bepaalde kernmachten deze strategie toepassen als antwoord op het schild ?

5. Heeft hij een idee van de geschatte hoeveelheid kernkoppen er in de wereld zijn ?

6. Deelt hij de mening van critici dat dit schild Europa opdeelt in landen die bilateraal met de Verenigde Staten akkoorden afsluiten, zonder dat het Europees parlement zich heeft kunnen beraden of andere NAVO-lidstaten voldoende geïnformeerd werden ?

7. Heeft hij hieromtrent transparante informatie over ontvangen, als minister van een NAVO-lidstaat, waarbij gedetailleerde informatie werd gegeven over procedures, verdragen, structuren en verdere intenties ? Zo ja, zijn dit documenten die transparant en publiek zijn ? Zo nee, vindt hij dat de communicatie vanuit de Verenigde Staten over dit schild schort ?

8. Welke impact zal een door het schild aangepast defensiebeleid van Rusland tegen Europa op België hebben of kunnen hebben ? Dient hij daardoor zijn beleid aan te passen ?

9. Welke impact zal een door het schild aangepast defensiebeleid van Rusland tegen Polen en Tsjechië op België hebben of kunnen hebben ? Dient hij daardoor zijn beleid aan te passen ?

10. Vindt hij dergelijke militaire bilaterale verdragen problematisch voor de Internationale veiligheidssamenwerking ?

Antwoord ontvangen op 19 maart 2009 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.

1. Het "National Defense Missile Plan" is een louter nationaal project van de Verenigde Staten, waarbij dit land bilaterale akkoorden afsluit met een aantal andere landen. België is hier niet bij betrokken.

2. tot 9. Voor de antwoorden op deze vragen verwijs ik het geachte lid naar de uiteenzetting die door de Vice-eerste minister en minister van Buitenlandse Zaken en mijzelf werd gegeven op 11 maart 2009 voor de Gemengde commissie van de Buitenlandse Betrekkingen en van de Landsverdediging in de Kamer van volksvertegenwoordigers.