Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3027

van Helga Stevens (Onafhankelijke) d.d. 20 februari 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Balkanlanden - Situatie van weeskinderen en kinderen met een handicap - Internationale initiatieven

westelijke Balkan
wees
gehandicapte
kind
sociale voorzieningen
recht op gezondheid
gezondheidsbeleid
rechten van het kind

Chronologie

20/2/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 26/3/2009)
30/3/2009Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-3028

Vraag nr. 4-3027 d.d. 20 februari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

3. Kan er een volledig overzicht worden gegeven van de uitgaven in 2007 en 2008 die reeds in dit verband werden gedaan en/of werden gepland maar nog niet uitgegeven ? Welke budgettaire engagementen staan er gepland voor 2009 ?2. Welke stappen werden reeds ondernomen in de uitwerking van het project over de-institutionalisering ? Wat houdt dit project concreet in ? Plant België hierin een voortrekkersrol te blijven spelen ? Zo ja, op welke manier ?1. Welke stappen werden reeds gezet in de uitwerking van het voornoemde project ter hervorming van de instellingen in negen Balkanlanden ? Tegen wanneer zijn er resultaten op het terrein te verwachten ? Hoe zal dit project in de toekomst verder ondersteund worden ?Graag had ik over deze initiatieven volgende vragen gesteld :Het tweede initiatief was een voorstel van België bij het gezondheidscomité van de Raad van Europa om in het kader van de rechten van het kind een project op te zetten rond de problematiek van de de-institutionalisering. Dit project werd goedgekeurd, ook door de meeste Balkanlanden.Het eerste initiatief betrof van een project met als centrale doelstelling de hervorming van de instellingen voor weeskinderen en kinderen met een handicap heeft in negen Balkanlanden. De uitwerking hiervan gebeurt in samenwerking met een aantal internationale organisaties en met Bulgarije en Servië. De Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid heeft hiervoor een bedrag van 100 000 euro uitgetrokken.In het antwoord op mijn mondelinge vraag nr. 4-385 (Handelingen nr. 4-36 van 26 juni 2008, blz. 23) naar de initiatieven van de federale regering om de situatie van weeskinderen en kinderen met een handicap in Bulgarije te verbeteren, werd verwezen naar twee internationale initiatieven die de federale regering nam om de situatie van weeskinderen en kinderen met een handicap in de Balkanlanden - onder meer Bulgarije, Servië en Roemenië - te verbeteren.

Antwoord ontvangen op 30 maart 2009 :

In verband met de initiatieven van het « Regional Coordination Center » voor de Balkanlanden en de Raad van Europa in het kader van de verbetering van de situatie van weeskinderen en kinderen met een handicap in Bulgarije, wil ik graag het volgende meedelen:

1. Het project voor hervorming van instellingen in de negen Balkanlanden, werd goedgekeurd door alle betrokken regeringen in de negen landen en wordt financieel gesteund door de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid door een bijdrage van 100.000 euro. Het project is eind vorig jaar opgestart en is nu in een eerste fase. Hierbij wordt een assessment gedaan in de negen landen van (1) de bestaande wetgeving over zorg voor kinderen met een handicap en hun aanpassing naar EU standaarden, (2) de situatie van de instellingen en thuiszorg mogelijkheden, (3) ondersteuning van gezinnen bij zwangerschap en geboorte. In een tweede fase worden per land een actieplan en richtsnoeren opgesteld en worden proefprojecten geïdentificeerd. Tenslotte wordt een netwerk opgericht in de negen landen over lange termijn zorg voor kinderen met een handicap, voor het ondersteunen van modellen van kwalitatieve zorg voor deze kinderen. Tevens wordt dit project mede ondersteund door een actie van de WHO/EURO over ‘gezondheid voor kinderen en jongeren met een mentale handicap’. Beide projecten worden ondersteund door experten vanuit België.

2. Het project bij het Gezondheidscomité van de Raad van Europa handelt over ‘ gezondheidszorg in Europa – voor en met kinderen’. Dit project werd ondersteund door de meeste Balkanlanden en is gepland voor 2009-2011 en heeft twee belangrijke doelstellingen: (1) identificatie van de noden en problemen van de kinderen, met inbegrip van het aanbieden van kindvriendelijke en aangepaste zorg, en de participatie van die kinderen in de besluitvorming, (2) identificatie van de noden en problemen van kinderen als patiënt en de mogelijkheden om hiervoor een oplossing te bieden, met speciale aandacht voor een mogelijke strategie om kinderrechten op te nemen in het gezondheidsbeleid hieromtrent. België zal ook hier zijn expertise ter beschikking stellen.

3. In 2008 werd 100.000 euro uitgegeven voor het project met de Balkanlanden in het kader van het RCC, en 200.000 euro voor een globale samenwerking met de WHO voor ondersteuning van campagnes ter voorkoming van geweld en verwondingen tegen kinderen. Voor 2009 worden de activiteiten van beide projecten gevolgd en verder ondersteund indien nodig.