Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-3026

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 20 februari 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Drugs - Wetenschappelijk Instituut volksgezondheid - Controle op samenstelling

verdovend middel
handel in verdovende middelen
misdaadbestrijding
Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid Louis Pasteur
analytische chemie
officiële statistiek

Chronologie

20/2/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 26/3/2009)
26/8/2009Antwoord

Vraag nr. 4-3026 d.d. 20 februari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft op woensdag 11 februari 2009 een Hongaar opgepakt die internationaal gezocht werd in verband met een grootscheepse smokkel van XTC tussen Nederland en Hongarije, zo heeft de politie op 12 februari 2009 gemeld. De Hongaarse politie vermoedde dat de verdachte zich in België schuil hield en deed beroep op het Belgische Fugitive Active Search Plan (FAST) van de federale politie. De man werd woensdag 11 februari 2009 opgepakt, zonder drugs weliswaar. Andere dealers worden vaak wel opgepakt met grote hoeveelheden drugs. Stalen van deze drugs worden aan het Wetenschappelijk Instituut volksgezondheid (WIV) overgeheveld, met het oog op het testen op samenstelling van de verschillende soorten drugs.

Graag kreeg ik een antwoord op volgende vragen :

1. Wat is de hoeveelheid drugs die in beslag werd genomen in 2008 en die aan het WIV werd overhandigd ?

2. Wat zijn de belangrijkste conclusies rond de samenstelling van deze drugs na de testing van WIV ?

3. Wat valt op bij de samenstelling van cocaïne ? Zijn er verschillen merkbaar de laatste jaren ?

4. Wat valt op bij de samenstelling van XTC ? Zijn er verschillen merkbaar de laatste jaren ?

5. Wat valt op bij de samenstelling van speed ? Zijn er verschillen merkbaar de laatste jaren ?

6. Zijn er nieuwe soorten drugs opgemerkt ?

7. Naar wie worden deze resultaten doorgestuurd ?

8. Hoe is de controle op deze drugs die aan het WIV doorgegeven worden legaal geregeld ?

9. Wat vindt de geachte minister van de mogelijkheid om een legaal kader uit te werken waarbij gebruikers hun drugs op samenstelling kunnen laten controleren naar het voorbeeld van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) in Nederland ?

10. Welke mogelijkheden ziet zij om de gezondheid van jeugd beter te beschermen tegen deze drugs ?

Antwoord ontvangen op 26 augustus 2009 :

1. De gegevens betreffende de in beslag genomen drugs waarover we beschikken worden jaarlijks door de Federale Politie aan het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bezorgd. De recentste gegevens betreffen 2007 (zie tabel).

2007 

Hasjiesj (cannabis hars) (kg)

58 545

Marihuana (cannabis kruid) (kg)

12 759

Cannabis planten (aantal)

148 251

Heroïne (kg)

548

Cocaïne (kg)

2 470

Amfetamine (kg)

484

Substanties van het ecstasytype (tabletten)

541 245

LSD (eenheden)

1

Slechts een deel van de in beslag genomen drugs wordt getest op hun samenstelling. In 2008 werden 445 stalen van drugs door de Federale Politie aan het labo van het WIV overhandigd en geanalyseerd. Het totaal aantal stalen van drugs waar het Nationaal Focal Point voor 2008 resultaten van heeft, inbegrepen de resultaten bezorgt door andere labo’s, bedraagt 629. De volgende gegevens betreffen deze van alle deelnemende labo’s in België, inbegrepen het WIV.

2. De belangrijkste conclusie rond de samenstelling van deze drugs na het testen door het labo van het WIV en andere labo’s is dat in beslag genomen, illegale drugs in de regel meerdere stoffen bevatten in wisselende combinaties en concentraties. Door een gering aantal bepalingen van de concentratie hebben we geen zicht op de concentratie van cocaïne en amfetamine.

3. In 2008 werden over 9 stalen cocaïne volgende stoffen gedetecteerd: paracetamol, cafeïne, heroïne, acetylcodeine, acetylmorphine, noscapine, papaverine, hydroxyzine, phenacitine, levamisole, amfetamine, ketamine.

Over de concentraties van cocaïne is weinig te zeggen door het gering aantal bepalingen dat werd uitgevoerd.

In de analyseresultaten van 2002 tot en met 2007, werd 2 319 keer melding gemaakt van een substantie uit de categorie cocaïne, inbegrepen 1.633 keer van de substantie cocaïne zelf. De analyses wijzen erop dat cocaïne in de hele periode 2002 -2008 vaak voorkomt in combinatie met zeer uiteenlopende substanties.

De concentratie van cocaïne varieerde sterk (min. = 0,12 %; max. = 98 %).

4. In 2008 werd in 104 stalen MDMA (de substantie in XTC) als één van de bestanddelen aangetroffen. In 26 stalen werd er naast MDMA ook cafeïne gevonden, in 1 staal was MDMA vermengd met THC en mCPP.

De gemiddelde concentratie MDMA in 83 stalen bedroeg 43,6 % (min. = 0,3 %; max. = 81 %).

Van 2002 tot en met 2007 werd 1 995 keer melding gemaakt van MDMA in een toxicologisch staal. MDMA werd in veel verschillende combinaties teruggevonden; de meest voorkomende zijn MDEA, MDA, cafeïne, amfetamine en cocaïne. MDMA blijkt doorheen de jaren steeds vaker voor te komen in combinatie met cafeïne. De combinaties MDMA met MDA en MDEA en de combinatie MDMA – cocaïne werden in 2008 niet meer gemeld.

In 1 452 meldingen werd ook de concentratie aangetroffen MDMA meegedeeld. De gemiddelde concentratie bedroeg 23,4 %. De vermeldde concentraties lopen heel ver uiteen (min. = 0,01%; max. = 87 %). De gemiddelde concentratie is in 2008 hoger dan in de voorgaande jaren.

5. In 2008 werd in 36 stalen een amfetamine gevonden. Slechts bij 8 stalen werd enkel één of meerdere amfetamines als bestanddeel vermeld. In de andere stalen was er daarnaast meestal ook cafeïne aanwezig (25 stalen), zelden een andere substantie (3 stalen).

Van 2002 tot 2007 werd 1 273 keer een staal met een amfetamine gemeld, overwegend amfetamine zelf (1098 keer), methamfetamine (82 keer) en efedrine (42 keer). In deze periode werd amfetamine in zeer veel verschillende combinaties met andere substanties aangetroffen.

In deze periode was de gemiddelde concentratie van amfetamine zelf 26,3%.

Een vergelijking met de periode 2002-2007 wordt bemoeilijkt door het gering aantal stalen dat in 2008 werd genomen.

6. In 2008 werd door het netwerk van labo’s de aanwezigheid van enkele nieuwe substanties voor het eerst opgemerkt in België, namelijk 2C-C, 2C-H, 4-fluoroamfetamine, en 2- of 3- fluoroamfetamine.

7. De resultaten van individuele analyses worden door het labo van het WIV aan de griffie bezorgd die de stalen voor analyse bezorgde.

Jaarlijks presenteert het Programma Drugs van het WIV een overzicht van de analyses in het Nationaal Rapport rond illegale drugs en wordt een gedetailleerd rapport verspreid naar alle geïnteresseerden.

8. De controle op de drugs die aan het laboratorium van het WIV bezorgd worden, wordt legaal geregeld in een wederzijds akkoord met de specifieke griffie waarin de procedure wordt beschreven. De in beslag genomen substanties worden door de politie persoonlijk aan het labo van het WIV bezorgd. Resten worden door dit labo vernietigd in oplosmiddelen.

9. Het testen van pillen wordt al in een pilootfase uitgetest in het Waalse en Brusselse landsgedeelte door Modus Vivendi. De federale minister van Volksgezondheid is bevoegd voor het toestaan van het transport van de 'illegale stoffen' naar het labo. De uitzonderingsmaatregel van het transport werd oorspronkelijk goedgekeurd door minister Demotte en door minister Donfut verlengd. In 2008 zijn de resultaten van dit project voorgesteld aan de Cel Gezondheidsbeleid Drugs (CGD). Een dergelijk systeem heeft verschillende voordelen, met name (a) de hulpverlening komt in contact met de gebruiker en krijgt zicht op zijn/haar gebruik, (b) de hulpverlener kan sensibiliseren naar niet-gebruik of 'verantwoord' gebruik en (c) men krijgt een beter zicht op de substanties die in omloop zijn, zodat info ook via EWS kan uitgebreid worden. De CGD heeft terzake al een advies gegeven, namelijk dat het diende uitgetest te worden en opgevolgd door een wetenschappelijke equipe. Het lijkt aangewezen om aan de Cel Gezondheidsbeleid Drugs te vragen zich opnieuw officieel uit te spreken met betrekking tot de implementatie en uitbreiding van het systeem. Belangrijk bij een uitgebreide implementatie is dat de nationale en ook internationale juridische bepalingen volledig dienen gerespecteerd te worden!

10. Bescherming van de jeugd gebeurt vooral door preventie (bevoegdheid van de Gemeenschappen) en informatieverstrekking. Wat de informatieverstrekking betreft start binnenkort een grootschalige campagne rond alcohol en andere drugs, die wordt uitgevoerd door IDA VZW, gefinancierd door het “Fonds ter bestrijding van de verslavingen”. Om dergelijke problemen aan te pakken is een globaal en geïntegreerd drugsbeleid nodig. Dit ontwikkelen is de taak en missie van de Algemene Cel Drugsbeleid die momenteel geoperationaliseerd wordt.