Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2976

van Geert Lambert (Onafhankelijke) d.d. 6 februari 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken

Europese veiligheidsstrategie - Herziening - Zes menselijke veiligheidsbeginselen - Houding van België

gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid
Europese veiligheid
Europees defensiebeleid
gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid

Chronologie

6/2/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/3/2009)
20/3/2009Antwoord

Vraag nr. 4-2976 d.d. 6 februari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Naar aanleiding van de herziening van de Europese veiligheidsstrategie heeft de "Human Security Study Group" van de "London School of Economics" een reeks "menselijke veiligheidsbeginselen" voorgesteld, die zowel de middelen als de doeleinden van het externe optreden van de Europese Unie (EU) zouden leiden.

Deze zes beginselen zijn : de voorrang van de mensenrechten, legitiem politiek gezag, een duidelijk en transparant mandaat, een bottom up aanpak, doeltreffend multilateralisme en een geïntegreerde regionale benadering.

Degenen die op het terrein in moeilijke conflict- en postconflictsituaties moeten werken, weten dat mensenrechten belangrijk zijn om vredesakkoorden te verzekeren, dat legitimiteit essentieel is opdat externe interventie zou werken, dat oplossingen bottom up moeten starten en dat elk conflict verwikkelingen meebrengt voor de buurlanden en dat hun hulp bij het oplossen ervan cruciaal is.

Deze operationele kennis is echter vaak losgekoppeld van het politieke niveau waarop de mandaten overeengekomen worden en de planning van de strategie en de middelen gebeurt. Een Europese veiligheidsstrategie waarin de beginselen van menselijke veiligheid zijn opgenomen, vormt een aanzet tot het ongedaan maken van deze scheiding en tot het verschaffen van een sterkere grondslag voor de verdere ontwikkeling van het Europees veiligheids- en defensiebeleid.

Ik vernam dan ook graag van de geachte minister of België de opname van deze menselijke veiligheidsbeginselen in de nieuwe Europese veiligheidsstrategie zal steunen.

Antwoord ontvangen op 20 maart 2009 :

De Europese Veiligheidsstrategie (EVS) is een document dat dateert van 2003 en de bedreigingen reflecteert die het jongste decennium centraal hebben gestaan, met name terrorisme, proliferatie van massa-vernietigingswapens, regionale conflicten, “failed states” en georganiseerde misdaad. Tegelijk weerspiegelt de EVS de wil van de Europese Unie om een centrale rol te spelen in internationale kwesties.

De Europese Raad van 14 december 2007 besliste om de implementatie van de EVS te herzien met het oog op de eventuele identificatie van nieuwe elementen.

De Europese Raad van 11 en 12 december 2008 keurde een tekst goed over de herziening van de implementatie van de EVS.

Het proces van de herziening van de EVS is dus reeds achter de rug. Normaal gesproken geldt een strategisch document zoals de EVS voor een langere termijn (bijvoorbeeld vijf jaar) en wordt het dus slechts sporadisch herzien. Momenteel is geen nieuwe herziening van de EVS gepland. Het lijkt daarom enigszins voorbarig om op dit ogenblik reeds onze houding te bepalen inzake de opname van de menselijke veiligheidsbeginselen die door de London School of Economics werden gedefinieerd. Niettemin wens ik op te merken dat de genoemde principes in het algemeen deel uitmaken van de permanente aandachtspunten van de Europese en Belgische diplomatie.