Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2830

van Geert Lambert (Onafhankelijke) d.d. 22 januari 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen

Fortis - Filialen - Belastingparadijzen - Beschikbare informatie

belastingvlucht
kapitaalvlucht
belastingfraude
investeringsbank
kredietinstelling
dochteronderneming

Chronologie

22/1/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 26/2/2009)
14/5/2009Antwoord

Vraag nr. 4-2830 d.d. 22 januari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen bezat Fortis honderden vestigingen in belastingparadijzen. Terwijl sommige daarvan in hun naamgeving verwijzen naar Fortis (bijvoorbeeld Fortis Intertrust op de Maagdeneilanden, Fortis Investment Management op de Caymaneilanden, Fortis Commercial Finance in Luxemburg, Fortis Private Wealth Management op de Nederlandse Antillen, Fortis Foreign Fund Service in Zwitserland), wijst de naamgeving van andere filialen niet onmiddellijk op een band met het moederbedrijf (bijvoorbeeld JEB Ltd. in Liberia, Comanche Ltd. op de Bahama's, de Jasmette Valley Inc. in Lichtenstein, de Swilken Holdings in Panama, Scaldis Capital Ltd. op Jersey). Deze anonimiteit liet soms toe om hun balansen niet te consolideren met deze van Fortis. Dit was bijvorbeeld in 2007 het geval met Scaldis.

Graag vernam ik van de geachte minister :

1. Hadden de Belgische overheden bij de behandeling van de Fortisovername en -verkoop een duidelijk en volledig geconsolideerd zicht op de balansen van al deze filialen ?

2. Wie er nu eigenaar is van deze filialen ?

3. Werd er naar aanleiding van de overname van Fortis kennis verkregen van namen van rekeninghouders in Fortisfilialen in belastingparadijzen die daar zwart geld hadden geparkeerd, of werden deze doorgegeven aan de belastingdienst ? Zal er actie worden ondernomen tegen deze zwartspaarders ?

Antwoord ontvangen op 14 mei 2009 :

Ik heb de eer het geachte lid de volgende antwoorden van Fortis te bezorgen

Aangaande de eerste vraag

Slechts drie van de in de vraag vermelde entiteiten zijn dochtervennootschappen van Fortis Bank NV, de vennootschap die gekocht werd door de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij. De overige entiteiten zijn dochtervennootschappen van Fortis Bank Nederland, welke gekocht werd door de Nederlandse overheid. Fortis Bank NV heeft inderdaad een aantal dochtervennootschappen gevestigd in de door U vermelde landen. Het gaat hier echter geenszins om een fiscale constructie, aangezien al deze entiteiten tesamen voor slechts 1 % bijdroegen in de geconsolideerde nettowinst van Fortis Bank in 2007. Bovendien zijn hun activiteiten gebruikelijk binnen de financiële dienstverlening, zoals onder andere de private banking activiteiten in Monaco (aanwezigheid in de directe nabijheid van de klant) en fondsenbeheer in Guernsey (waar een zeer groot aantal fondsen gevestigd is).

Aangaande de tweede vraag

Zoals hiervoor gemeld zijn slechts drie van deze dochtervennootschappen geconsolideerd bij Fortis Bank NV. De vennootschappen in kwestie zijn :

Fortis Investment Management (Cayman Islands) : is een fondsbeheerder, welke een belangrijke activiteit is in de Cayman Islands, waar menige fondsbeheerders gevestigd zijn.

Fortis Foreign Fund Services (Switzerland) : deze vennootschap is gevestigd in het kanton Zurich, waar de effectieve belastingvoet hoger is dan 20 %.

Scaldis Capital Ltd (Jersey) : Scaldis is als zodanig geen dochtervennootschap van Fortis Bank NV ook al wordt ze geconsolideerd in de jaarrekening van Fortis Bank NV, dit in tegenstelling tot wat in de parlementaire vraag is gesteld. Doordat Fortis Bank NV een deel van het economische risico van Scaldis draagt (Fortis Bank treedt op als sponsor voor deze activiteiten) en omdat IFRS in dat geval de consolidatie van de entiteit, die als zodanig geen dochtervennootschap is, vereist, wordt Scaldis opgenomen in de consolidatie van Fortis Bank NV. Voor het overige werd Scaldis in een ver verleden in Jersey opgericht voornamelijk omwille van de flexibiliteit aldaar geboden door de vennootschapswetgeving.

Andere rechtsgebieden voor dergelijke vennootschappen zijn Staat Delaware en Ierland. Er worden door Fortis Bank NV nagenoeg geen belastingvoordelen behaald door de vestiging in Jersey aangezien bijna alle winsten, in de vorm van commissielonen, overgemaakt worden naar Fortis Bank NV en hier aldus normaal worden belast.

Aangaande de derde vraag

Fortis Bank NV verleent geen hulp, noch zet ze haar klanten aan tot het openen van rekeningen in of het overmaken van winsten naar landen met een gunstiger belastingregime met het doel belastingen te ontwijken.

Voor zover Fortis Bank weet, plaatsen geen van haar klanten, door haar bemiddeling, hulpverlening of advies, hun spaargelden of winsten in landen waar vanuit het oogpunt van het land van vestiging van de klant of enig ander land waar de klant aan de belasting onderworpen is dit als belastingontduiking zou kunnen worden beschouwd. Door aldus te handelen respecteert Fortis Bank NV te allen tijde de richtlijnen uitgevaardigd door de CBFA inzake mechanismen van fraude. Deze richtlijnen maken integraal deel uit van de Fiscale gedragscode die iedere Fortis Bank medewerker ontvangt. De Dienst Compliance verzekert dat deze richtlijnen nauwgezet ten uitvoer worden gebracht. Dezelfde waakzaamheid is vereist omtrent de toepassing van de wetgeving inzake het witwassen van geld. Door gebruik te maken van de lijst van indicatoren vermeld in het koninklijk besluit van 3 juni 2007, meldt Fortis Bank NV verrichtingen, welke als ernstige en georganiseerde fiscale fraude kunnen worden beschouwd, aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking.