Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2559

van Hugo Vandenberghe (CD&V) d.d. 12 januari 2009

aan de minister van Justitie

Extasy-tabletten - Hoge concentraties MDMA - Gevaren - Maatrgelen

verdovend middel
giftige stof
drugverslaving

Chronologie

12/1/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/2/2009)
20/5/2009Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-1820

Vraag nr. 4-2559 d.d. 12 januari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De laatste maanden duiken er extasy-tabletten op met gevaarlijk hoge concentraties van het werkzame bestanddeel MDMA (3, 4-methyleendioxymethamfetamine).

De tabletten kunnen erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze kunnen hersenletsel en hartritmestoornissen veroorzaken, de lichaamstemperatuur opdrijven naar meer dan 40° Celsius en de bloeddruk sterk doen stijgen. Ook stuiptrekkingen en verwardheid zijn mogelijk.

Graag had ik een antwoord gekregen op xde volgende vragen :

1. Hoeveel van deze tabletten werden de voorbije vijf jaar in beslag genomen ?

2. Acht de geachte minister het wenselijk maatregelen te nemen om de potentiële gebruikers in te lichten over de gevaren verbonden aan het slikken van dergelijke tabletten ?

3. Zijn er reeds mensen ernstig ziek geworden of overleden door het innemen van deze drugs ?

4. Acht zij het aangewezen bijkomende maatregelen te nemen in de strijd tegen de drugs in het algemeen ?

Antwoord ontvangen op 20 mei 2009 :

1. In de statistieken over de in beslaggenomen XTC-tabletten wordt geen onderscheid gemaakt naar tabletten die een gevaarlijk hoge concentratie 3,4 methyleendioxymethamfetamine (MDMA)bevatten. Enkel een algemeen overzicht op het totale aantal in beslag genomen XTC-pillen is beschikbaar.

Jaartal

Aantal XTC-tabletten

2004

6 943 229

2005

2 547 874

2006

482 904

2007

541 245

2008

162 821

(Bron: Federale politie, Centrale dienst Drugs)

Een éénduidige verklaring voor deze sterke daling in het aantal in beslagnames van XTC-tabletten is niet voorhanden. Vermoed wordt dat de stijgende productie van synthetische drugs in landen zoals Canada, de Verenigde Staten, Australië en Polen ervoor zorgt dat de uitvoer van deze tabletten vanuit België verminderd. Algemeen gezien blijkt het aandeel van België en Nederland in de wereldproductie af te nemen ten voordele van andere (Europese) landen. (Bron: Dienst voor het Strafrechtelijk beleid, Jaarrapport 2007 Georganiseerde criminaliteit in België, p. 42.)

2. Een integraal en geïntegreerd drugsbeleid is gericht op een effectieve ontrading via preventie, hulpverlening en repressie, dat uitgaat van een nauwe samenwerking tussen de bevoegde overheden en diensten. In het kader van een dergelijk globaal beleid komt het nemen van ontradings- en sensibiliseringsmaatregelen toe aan de minister van Volksgezondheid.

3. Jaarlijks overlijden er mensen ten gevolge van druggebruik. De registratie van druggerelateerde doden laat echter niet toe om in te schatten hoeveel gebruikers van XTC-tabletten hiervan ernstig ziek geworden of overleden zijn.

Wanneer een labo tabletten met hooggedoseerde MDMA aantreft, is men verplicht het Wetenschappelijk instituut Volksgezondheid hiervan op de hoogte te brengen. In dit geval is er niet steeds sprake van « een patiënt' »die onderzocht werd, maar enkel inbeslaggenomen drugstalen.

Ingeval er MDMA aangetroffen wordt in humane stalen (cfr. urine, bloed,...) bij een patiënt, wordt er geen informatie over de ziektetoestand van die patiënt meegedeeld.

Wanneer er MDMA aangetroffen wordt in de stalen van een overleden persoon, wordt dit ook gemeld. In dit geval echter betreft het geen informatie over de eigenlijke doodsoorzaak, maar wel één van de factoren die tot de dood hebben geleid. Merk op dat er ook een onderscheid gemaakt wordt tussen drugs als rechtstreekse doodsoorzaak, dan wel onrechtstreeks (bijvoorbeeld een auto-ongeval ten gevolge van druggebruik).

Tot nu toe kreeg het Wetenschappelijk instituut Volksgezondheid de melding dat in 2008 bij twee overleden personen MDMA werd aangetroffen in het lichaam. Hierbij gelden dus bovenvermeldde opmerkingen, dat dit niet noodzakelijk de oorzaak van overlijden is, en dat niet bepaald kan worden of het ging om hooggedoseerde MDMA, of om meerdere tabletten. Mogelijks zijn deze gegevens ook nog niet volledig.

Een andere manier om doodsoorzaken te onderzoeken, is via de overlijdensregisters. Hierbij wordt wel aangegeven of drugs de oorzaak zijn van het overlijden. Het probleem hier is dat er geen aparte categorie gemaakt wordt voor MDMA, en dat er enige tijd overheen gaat vooraleer de gegevens beschikbaar zijn. (Bron: dienst Epidemiologie, Wetenschappelijk instituut Volksgezondheid)

4. Hoewel de drugproblematiek in eerste instantie benaderd dient te worden als een volksgezondheidsproblematiek - zoals vooropgesteld binnen een integraal drugsbeleid - vormt uiteraard ook de bestrijding van de productie, de distributie en verkoop van illegale middelen een prioriteit. Er wordt dan ook gekozen voor een versterkt repressief beleid. Zoals voorzien in het NVP 2008-2011 wordt vanuit het justitieel luik bijzondere aandacht besteed aan de productie van synthetische drugs, de cannabiskweek, de invoer van cocaïne, de doorvoer van heroïne en de straathandel (inclusief het drugtoerisme) Wat specifiek de strijd tegen de synthetische drugs betreft, is de samenwerking met de chemische nijverheid met betrekking tot. de aanmaakproducten essentieel.