Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-2400

van Hugo Vandenberghe (CD&V) d.d. 12 januari 2009

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken

Verkeersongevallen - Belgen in het buitenland

ongeval bij het vervoer
Belgen in het buitenland
toerisme
particuliere verzekering
ongevallenverzekering
officiële statistiek

Chronologie

12/1/2009Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/2/2009)
22/4/2009Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-1343

Vraag nr. 4-2400 d.d. 12 januari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Eind juli 2008 meldt Automobilistenvereniging Touring dat ze in juli al veertig oproepen gekregen heeft van Belgische toeristen die in het buitenland na een verkeersongeval minstens een paar uur door de politie werden vastgehouden.

Graag had ik van de minister een antwoord gekregen op de volgende vragen:

1. Hoeveel landgenoten kregen de voorbije tien jaar een verkeersongeval in het buitenland? Graag had ik een uitsplitsing per jaartal bekomen?

2. Hoeveel landgenoten zijn de voorbije tien jaar omgekomen bij een verkeersongeval in het buitenland? Graag had ik een uitsplitsing per jaartal bekomen?

3. Is er de voorbije tien jaar een significante stijging waar te nemen van het aantal Belgen (toeristen) die na een verkeersongeval minstens een paar uur door de politie worden vastgehouden? Wat is desgevallend de oorzaak van een stijgende trend?

Antwoord ontvangen op 22 april 2009 :

De Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken kan geen antwoord geven op de gestelde vragen.

Mijn departement beschikt niet over deze gegevens omdat er geen verplichting bestaat om Buitenlandse Zaken, eventueel via de Belgische ambassades en consulaten, in te lichten telkens een landgenoot betrokken is bij een verkeersongeval in het buitenland. Het is bijgevolg ook niet mogelijk statistieken bij te houden van de Belgen die voor enkele uren vastgehouden worden na een verkeersongeval waarbij ze betrokken waren.

Het departement Buitenlandse Zaken houdt wel statistieken bij van het aantal landgenoten dat overleden is in het buitenland, maar deze worden niet opgesplitst naar doodsoorzaak, gezien de FOD niet steeds kennis heeft van de juiste doodsoorzaak.