Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1816

van Paul Wille (Open Vld) d.d. 16 oktober 2008

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen

Inwoners van België - Uitstaande schulden - Spaartegoeden

spaartegoed
schuld
schuldenlast
officiële statistiek
Nederland
krediet
consumptief krediet

Chronologie

16/10/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 20/11/2008)
12/12/2008Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1815

Vraag nr. 4-1816 d.d. 16 oktober 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Nederlanders staan voor om en nabij 1 biljoen euro (1 030 miljard) in het krijt bij banken en instellingen die geld uitlenen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster desgevraagd hebben verstrekt.

De grootste nationale schuld betreft de hypotheken. Daaraan hebben de Nederlanders volgens het Kadaster rond 1 biljoen euro (1 004 miljard euro) uitstaan.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat Nederlanders eind augustus 2008 voor 17,6 miljard euro hadden uitstaan aan consumptieve kredieten. Leningen voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto. Daar bovenop stonden onze noorderburen 8,8 miljard euro rood.

Uit cijfers van het CBS blijkt ook dat de schulden voor ongeveer een kwart worden goedgemaakt door spaartegoeden. Eind augustus 2008 hadden Nederlanders 247,5 miljard euro een spaargeld.

Ik had dan ook volgende vragen voor de geachte minister :

Hoeveel bedraagt het totale bedrag van onze landgenoten wat betreft uitstaande schulden ?

Hoeveel van deze uitstaande kredieten vallen onder het zogenaamde "consumptieve krediet" ? Wat is het totaalbedrag en kan de geachte minister deze cijfers duiden en aangeven wat de top drie is van uitstaande consumptieve bedragen alsook het totaalbedrag per categorie ?

Kan hij aangeven hoeveel het totaal van de spaartegoeden bedraagt van onze landgenoten ?

Kan hij aangeven in hoeverre de uitstaande schulden, het consumptieve krediet en het totaalbedrag aan spaartegoeden zijn geëvolueerd respectievelijk de laatste drie jaren 2006, 2007 en de meest recente cijfers van 2008 ?

Antwoord ontvangen op 12 december 2008 :

Ik heb de eer het geachte lid het volgende te antwoorden:

Ik deel het geachte lid mee dat deze vraag niet behoort tot mijn bevoegdheden maar tot die van mijn collega, de minister van Financiën.