Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1746

van Marleen Temmerman (sp.a+Vl.Pro) d.d. 3 oktober 2008

aan de minister van Landsverdediging

Belgisch leger - Libanon - Exit-strategie

krijgsmacht
strijdkrachten in het buitenland
Veiligheidsraad VN
VN-resolutie
Libanon
conventioneel wapen
Israël
oorlog

Chronologie

3/10/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 6/11/2008)
8/11/2008Antwoord

Vraag nr. 4-1746 d.d. 3 oktober 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Naar aanleiding van het meest recente conflict tussen Israël en Libanon keurde de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) resolutie 1701 goed, wat onder andere een verhoging van de troepenmacht met zich meebracht. De Belgische regering besloot zich te engageren in dit kader en keurde de ontplooiing van Belgische troepen goed. Deze troepen zouden een aantal opdrachten uitvoeren, namelijk humanitaire ontmijning, neutralisatie van springtuigen, werken ten voordele van de mobiliteit, verbetering van infrastructuur en wederopbouw en tenslotte een medische capaciteit ten voordele van de UNIFIL troepen en de plaatselijke bevolking.

Deze opdrachten worden door de plaatselijke bevolking als positief ervaren en door de ingesteldheid van de Belgische militairen zijn onze troepen graag gezien bij de lokale bevolking. De lokale bevolking heeft echter ervaring met het plots vertrekken van UNIFIL troepen en de onveiligheid die zo een vertrek met zich meebrengt. Tijdens de opdracht BELUFIL V (die in juni 2008 afliep) werd een Key Message geformuleerd die naar de bevolking verspreid werd. Deze boodschap luidde dat indien de Belgische troepen zouden vertrekken ze dit zeker een redelijke termijn van te voren zouden laten weten aan de bevolking.

Ook is er onzekerheid voor de eigen militairen van BELUFIL VII, die begin oktober zullen vertrekken maar nog geen duidelijkheid hebben over hun terugkeer. Op 6 juni 2008 keurde de Ministerraad een verlenging van de opdracht BELUFIL tot 31 december 2008 goed en zou later beslissen over de deelname na 31 december 2008 rekening houdend met de termijnen die de VN hanteert. De termijnen om deze beslissing te nemen worden echter steeds korter tot op het moment dat men voor voldongen feiten komt te staan en we alsnog zonder waarschuwing de UNIFIL opdracht verlaten.

Daarom had ik graag vernomen :

Wat zijn de termijnen die de VN hanteert voor het vertrekken van onze troepenmacht ?

Hoe ziet de geachte minister de vertrekstrategie van de Belgische troepen ? Zal het aantal gestaag verminderen ?

Wanneer zullen de Belgische troepen Libanon verlaten ? En wanneer zullen de militairen hiervan officieel op de hoogte gebracht worden ?

Antwoord ontvangen op 8 november 2008 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door haar gestelde vragen.

1. Het preadvies dat binnen de Organisatie van de Verenigde Naties gebruikelijk is om nationale beslissingen aangaande de terugtrekking van gewapende contingenten mede te delen bedraagt vier tot zes maanden.

2. Ik zal aan de Ministerraad voorstellen, conform het akkoord bereikt op het Kernkabinet van 3 november 2008 om de Belgische deelname aan de opdracht UNIFIL (United Nations Interim Forces in Lebanon) in de huidige configuratie verder te zetten tot eind Februari 2009. Vanaf dan zou België tot eind december 2009 een ontmijningscapaciteit behouden met proportionele logistieke steun, beveiligingselement en commando. Daarnaast zou een Belgisch fregat deelnemen aan de Maritime Task Force (MTF) van UNIFIL met eventueel de overname van het commando van het MTF van UNIFIL. Defensie zal eveneens deelnemen aan een rehabilitatieproject van het burgerhospitaal in Tibnin en de Libanese strijdkrachten bijstaan, onder meer door personeelsvorming.

3. Zodra de Ministerraad een beslissing genomen zal hebben in dit verband, zal de militaire gemeenschap over de uitvoeringsmodaliteiten worden ingelicht.