Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1544

van Hugo Vandenberghe (CD&V N-VA) d.d. 5 september 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Medische isotopen - Dreigend tekort

nucleaire chemie
kanker
nucleaire geneeskunde
schaarste

Chronologie

5/9/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 9/10/2008)
17/10/2008Antwoord

Vraag nr. 4-1544 d.d. 5 september 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In enkele Belgische ziekenhuizen dreigt een tekort aan medische isotopen, de nucleaire stoffen die gebruikt worden in de kankergeneeskunde. De oorzaak van het tekort zou de tijdelijke sluiting zijn van drie Europese reactoren met industriële productiecapaciteit. Daardoor krijgen de ziekenhuizen maar een kwart van de normale hoeveelheid isotopen geleverd.

Graag had ik een antwoord gekregen op de volgende vragen:

1. Op welke wijze wil de geachte minister het tekort aan medische isotopen aanpakken?

2. Hoeveel patiënten worden jaarlijks onderzocht met behulp van medische isotopen?

3. Zijn er alternatieven voorhanden die er voor kunnen zorgen dat dringende onderzoeken toch kunnen plaatsvinden, indien er een gebrek aan medische isotopen zou zijn?

Antwoord ontvangen op 17 oktober 2008 :

1. Op 28 en 29 augustus 2008 heeft de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu, het Federaal Agentschap voor nucleaire controle en de FOD Binnenlandse Zaken crisisberaad gehouden. Ten gevolge van dit overleg werden volgende maatregelen genomen:

In de omzendbrief aan de ziekenhuizen werd gevraagd om deze patiënten, waarvoor dringend onderzoek met radio-isotopen aangewezen was, voorrang te verlenen en in een tweede fase over te gaan op alternatieve onderzoeken. Deze instructies werden goed gevolgd in de ziekenhuizen.

Tijdens het informeel overleg van de Europese ministers van Volksgezondheid van 8 en 9 september 2008 te Angers, heb ik het tekort aar radio-isotopen aangekaart bij mijn collega's.

De Ministerraad heeft het Health Security Committee, een groep van international( experten, opgedragen om de maatregelen or korte termijn en lange termijn te onderzoeken om in de toekomst het gebrek aan radio-isotopen or te vangen.

Op 11 september 2008 heeft het Health Security Committee een videoconferentie georganiseerd en de problemen besproken.

Op korte termijn dient men de capaciteit van de verschillende fasen van het productieproces te inventariseren: productie ter hoogte van de kernreactoren, mogelijkheden voor tijdelijke overproductie, behandelen en verwerken van de moeder-isotopen, productie van radiofarmaca jaarlijkse consumptie in de verschillende Lidstaten.

Op lange termijn dienen mechanismen ingesteld te worden om een stabiele bevoorrading te garanderen. Ook problemen rond incompatibiliteil van de - dragers (targets) van radio-isotopen dienen voorkomen te worden.

Het EMEA (European Medicine Agency) en de Europese Commissie volgen de toestand nauwgelet op. Elke expert van het Health Security Committee rapporteert wekelijks voor zijn land aan de Europese Commissie.

2. Men schat dat er ongeveer 550.000 diagnostische onderzoeken met isotopen per jaar worden uitgevoerd in België. Het technetium-99m is het meest gebruikte isotoop in de nucleaire geneeskunde.

3. De Belgische Vereniging voor nucleaire geneeskunde heeft op vraag van de FOD Volksgezondheid een lijst met alternatieven voor diagnostische tests uitgewerkt.

Dit document kan men raadplegen op de website van de Belgische Vereniging voor nucleaire geneeskunde.