Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1369

van Hugo Vandenberghe (CD&V N-VA) d.d. 13 augustus 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Hacken van medische apparatuur

medisch en chirurgisch materiaal
computercriminaliteit
medisch informatiesysteem

Chronologie

13/8/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 12/9/2008)
8/9/2008Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1370

Vraag nr. 4-1369 d.d. 13 augustus 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens veiligheidsexperts kunnen geïmplanteerde medische apparatuur zoals pacemakers en defibrillators gehackt en ontregeld worden.

Hackers zouden de persoonlijke gegevens kunnen buitmaken, medische apparatuur resetten en de batterijen laten leeglopen, waardoor de patiënt de batterij eerder dan gepland operatief moet laten vervangen.

Er zou nog geen direct gevaar bestaan voor patiënten, maar de onderzoekers dringen toch aan op maatregelen om de medische apparatuur hackbestendig te maken.

Graag had ik een antwoord gekregen op de volgende vragen :

1. Werden in ons land reeds gevallen van het hacken van medische apparatuur vastgesteld ?

2. Welke conclusies trekt de minister uit het onderzoek van de veiligheidsexperts ?

3. Acht de minister het aangewezen maatregelen te nemen om de medische apparatuur hackbestendig te maken ?

Antwoord ontvangen op 8 september 2008 :

1. Incidenten met medische hulpmiddelen in België en in de Europese Gemeenschap worden gemeld aan de dienst Medische Hulpmiddelen van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. In België noch in het buitenland werden al gevallen van hacking van medische hulpmiddelen gesignaleerd.

2. Volgens de gegevens waarover wij beschikken, is het risico momenteel zeer klein. Dat zou echter kunnen veranderen door het frequenter gebruik van draadloze gegevenstransmissie. Uit de reactie van de belangrijkste fabrikanten van implanteerbare medische hulpmiddelen blijkt dat zij zich van het probleem bewust zijn. Men kan dus verwachten dat zij de nodige beveiliging in hun nieuwe producten inbouwen.

3. Fabrikanten zijn zelf verantwoordelijk voor het ontwikkelen van medische hulpmiddelen voorzien van een bescherming tegen hacking : zij mogen immers enkel medische hulpmiddelen in de handel brengen die aan de essentiële veiligheidseisen voldoen. Fabrikanten worden doorgelicht door de aangemelde instanties, die de ontwikkeling van kritieke medische hulpmiddelen moeten goedkeuren voor deze in de handel worden gebracht.

Desalniettemin werken de bevoegde Europese autoriteiten mee aan de uitwerking van internationale normen waaraan medische hulpmiddelen moeten voldoen. Bovendien hebben ze een rol als toezichthouder op de markt, onder meer via de opvolging van eventuele incidenten. Mijn bestuur neemt deel aan deze activiteiten en zal erop toezien dat de beveiliging tegen datacorruptie wordt opgenomen in de normen waaraan medische hulpmiddelen moeten voldoen. Er zal eveneens bijzondere aandacht worden besteed aan eventuele incidenten in verband met deze problematiek.