Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1235

van Geert Lambert (sp.a+Vl.Pro) d.d. 11 juli 2008

aan de minister van Buitenlandse Zaken

Tibet - Maartprotesten - Opgepakte Tibetanen

dissidentie
rechten van de mens
Tibet-kwestie
Amnesty International
China

Chronologie

11/7/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 18/8/2008)
29/8/2008Antwoord

Vraag nr. 4-1235 d.d. 11 juli 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens een rapport van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International is er geen nieuws over meer dan duizend Tibetanen die tijdens protesten tegen de Chinese regering in maart werden opgepakt en al maanden vastzitten zonder enige vorm van proces.

Ik vernam graag van de geachte minister of hij de Chinese autoriteiten hierover zal aanspreken vooraleer België een delegatie zendt naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen.

Antwoord ontvangen op 29 augustus 2008 :

China heeft op de vooravond van de komst naar Lhasa van de Olympic Torch (21 juni 2008) 1 157 Tibetanen vrijgelaten, die vastgehouden werden voor “kleine vergrijpen” gepleegd tijdens de rellen van maart 2008.

Dat hebben Chinese media gemeld aan onder andere Amnesty International. “Tibet in Exile heeft dit nieuws bevestigd

Amnesty International heeft daarover al een positieve mededeling gestuurd naar de Chinese regering maar vraagt dat de personen die nog vastzitten zo snel mogelijk een eerlijk proces krijgen:

Honderd zestien personen zitten nog in voorarrest Amnesty International en met hen de Europese Unie en de internationale gemeenschap dringen bij de Chinese overheid aan op een snel en eerlijk proces.

Tweeënveertig bij deze onlusten betrokken personen zouden al zijn veroordeeld volgens de Chinese overheid.

Nog volgens de Chinese autoriteiten werden na de rellen 953 personen gearresteerd. Drie honderd tweeënzestig personen hebben zichzelf aangegeven.

Van de gearresteerden,1 315 in totaal, wachten dus nog, voor zover de beschikbare cijfers betrouwbaar zijn, honderd zestien personen nog op hun proces.

De Belgische regering heeft al haar bezorgdheid om de mensenrechtensituarie in China, in het bijzonder in Tibet, inclusief de behandeling van gedetineerden, aan de Chinese overheid meegedeeld.