Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1209

van Geert Lambert (sp.a+Vl.Pro) d.d. 2 juli 2008

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken

Eergerelateerd geweld - Opleiding van agenten - Samenwerking en informatie-uitwisseling met andere diensten en verenigingen

huiselijk geweld
misdaad tegen de personen
doodslag
politie
beroepsopleiding
politiële samenwerking
slachtofferhulp
gebruiken en tradities
gearrangeerd huwelijk

Chronologie

2/7/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 31/7/2008)
31/7/2008Antwoord

Vraag nr. 4-1209 d.d. 2 juli 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In tegenstelling tot andere Europese landen, zoals Nederland, staat België nergens inzake de politionele expertise met betrekking tot de complexe problematiek van eermoorden, die ook in ons land gepleegd worden en waarvan de slachtoffers doorgaans vrouwen van allochtone oorsprong zijn, en ander eergerelateerd geweld: mishandeling, opsluiting, ontvoering, gedwongen huwelijk, terugsturen naar het herkomstland, …

Het politieonderzoek in dergelijke zaken ligt moeilijk omdat de aangiftebereidheid erg laag is en veel familieleden alles ontkennen, medeplichtig zijn of de dader van een vals alibi voorzien.

Ik vernam dan ook graag van de geachte minister of er voorzien zal worden in de nodige opleiding terzake van politieagenten en in de nodige samenwerking en informatie-uitwisseling tussen politie, gezondheidszorg, vrouwenopvang en allochtone verenigingen.

Antwoord ontvangen op 31 juli 2008 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

Zal er voorzien worden in de nodige opleidingen terzake van politieagenten en in de nodige samenwerking en informatieuitwisseling tussen politie, gezondheidszorg, vrouwenopvang en allochtone verenigingen ?

De samenwerking en de uitwisseling van informatie in het raam van dergelijke gerechtelijke dossiers, tussen de politie en de bevoegde externe partners, vindt plaats op basis van de bestaande wetgeving.

Slachtofferhulp is een belangrijk deel van de basisopleiding.

Bovendien zijn de thema's intrafamiliaal geweld, echtelijk geweld, genitale verminking, verkrachting en andere vormen van seksuele agressie opgenomen in de huidige opleidingsprogramma's. Dit bewijst dat er veel belang wordt gehecht aan de materie.

De directie van de opleiding werkt samen met het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, de Dienst Vreemdelingenzaken, de FOD Werkgelegenheid (echtelijk geweld), GAMS, Amnesty International, ...

Naast de basisopleidingsprogramma's bestaan er voortgezette opleidingen, waarvan een aantal eergerelateerd geweld behandelen.