Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1185

van Geert Lambert (sp.a+Vl.Pro) d.d. 27 juni 2008

aan de minister van Buitenlandse Zaken

Internationale Organisatie voor Migratie - Werking - Budgettaire technieken (Vervanging van de directeur-generaal - Techniek van het "discretionary income")

Internationale Organisatie voor Migratie
migratiebeleid

Chronologie

27/6/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 31/7/2008)
15/7/2008Antwoord

Herindiening van : schriftelijke vraag 4-14

Vraag nr. 4-1185 d.d. 27 juni 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Op 24 november 1998 besloten de lidstaten van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) om artikel 18 van de 'IOM-grondwet' te wijzigen, zodat de directeur-generaal maximaal twee termijnen van vijf jaar kan dienen als hij door twee derde van de lidstaten wordt herkozen. Omdat tot nu toe onvoldoende lidstaten deze verdragswijziging hebben geratificeerd, maakt huidig directeur-generaal McKinley van de IOM gebruik van deze juridische lacune om een derde termijn als directeur-generaal te ambiëren.

Na bijna tien jaar van zijn bewind zijn een groot aantal personeelsleden van de IOM evenwel gedemoraliseerd door zijn benoemingen van vrienden of benoemingen die erop gericht zijn bepaalde regeringen te plezieren. Dit laatste speelt mee in zijn campagne voor een derde ambtstermijn. Hij beschikt voor zijn lobbying, vooral bij islamitische ontwikkelingslanden en weinig democratische regimes zoals Soedan en Wit-Rusland, over een discretionary income, namelijk over 5 % van het IOM-geld waarover hij naar believen kan beschikken. Daarmee financiert hij speciale programma's of projecten, zoals de bouw van moskees in Sri Lanka en Bangladesh.

Graag vernam ik van de geachte minister of België, gelet op het belang van het beleidsonderwerp migratie, zal ijveren voor het naar voren schuiven van een EU-kandidaat voor de functie van directeur-generaal van de IOM en meer aandacht zal besteden aan de werking van deze organisatie, meer bepaald wat betreft de budgettaire techniek van het 'discretionary income'.

Antwoord ontvangen op 15 juli 2008 :

Deze vraag herneemt de problematiek die door de heer Lambert werd behandeld in een vorige schriftelijke vraag nr. 4-14 van 15 oktober 2007. Ik heb toen binnen de voorziene termijn een antwoord gegeven, zie de tekst hieronder :

« De Europese Unie heeft inderdaad geprobeerd om een Europese kandidaat voor te stellen voor de post van directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De stemming over deze benoeming zou plaats vinden tijdens een uitzonderlijke zitting van de Raad van de IOM in juni 2008. Het gaat hier dus niet om een dringende zaak. Op dit moment heeft Italië een kandidaat voorgesteld, Dr. Luca Riccardi. De andere landen hebben zich nog niet uitgesproken over deze kandidatuur. »

« Het is juist dat een Belgisch tijdschrift scherpe kritiek heeft geuit aan het adres van de huidige directeur-generaal van de IOM, dhr. Brunson McKinley. Het bewuste artikel is, volgens mijn informatie, het enige dat het functioneren van de IOM zodanig in vraag stelt. De voorgestelde analyse wordt schijnbaar niet gedeeld door alle Lidstaten van de IOM, en evenmin door alle Europese landen. Bovendien lijkt het mij dat dit artikel een onvolledige voorstelling geeft van verscheidene feiten. »

« Zo wordt het « discretionary income » geïnd als een commissie voor de uitvoering van projecten die de Lidstaten aan het IOM worden toegewezen. In de meeste gevallen bedraagt deze commissie 5 % van de totale kost van het project. Dit geld wordt gebruikt voor de betaling van lonen en andere werkingskosten. Het lijkt me nuttig om te onderstrepen dat het gewone budget van de IOM weinig is veranderd sinds 1996, terwijl men tijdens deze periode een toename vaststelde in de activiteiten van de IOM, het aantal leden en het aantal kantoren in de wereld. »

« Dit budget is dus niet alleen in handen van de directeur-generaal maar wordt door de volledige organisatie beheerd. De Lidstaten van de IOM zijn betrokken in het beheer van dit budget en in de activiteiten van de organisatie, met name via het Permanent Comité voor Programma's en Financiën waaraan België actief deelneemt. Het discretionary income is dus niet een soort van « privé-fonds » dat ter beschikking staat van de directeur-generaal. »

Ik kan vandaag aan dit antwoord nog toevoegen dat op 18 juni 2008 werd overgegaan tot de verkiezing, en dat de heer William Lacey Swing met de vereiste tweederde meerderheid werd verkozen tot nieuw directeur-generaal van de IOM. Zijn mandaat gaat in op 1 oktober 2008.

Ons land heeft zich in haar steungedrag mede laten leiden door de twee-mandatenregel.