Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1009

van Helga Stevens (CD&V N-VA) d.d. 26 mei 2008

aan de staatssecretaris voor Personen met een handicap, toegevoegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Nationale Hoge Raad voor personen met een handicap - Personen met een handicap - Vertegenwoordiging

gehandicapte
officiële statistiek
geografische spreiding
sociale participatie
Nationale Hoge Raad voor Personen met een handicap

Chronologie

26/5/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 26/6/2008)
30/7/2008Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-1008

Vraag nr. 4-1009 d.d. 26 mei 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Met betrekking tot de vertegenwoordiging van personen met een handicap in de Nationale Hoge Raad voor personen met een handicap had ik graag een antwoord gekregen op onderstaande vragen. Onder een persoon met een handicap wordt verstaan een persoon met een erkenning van het Vlaamse Agentschap voor Personen met een Handicap, het Agence wallonne pour l’intégration des personnes handicapées, de Service bruxellois francophone des personnes handicapées, of de Dienststelle der Deutschsprachigen Gemeinschaft für Personen mit einer Behinderung:

1. Hoeveel personen met een handicap zijn vertegenwoordigd geweest in de Nationale Hoge Raad sinds de oprichting ervan tot nu?

2. Kunnen deze cijfers uitgesplitst worden per mandaatstermijn van de Nationale Hoge Raad, zowel in absolute als in procentuele cijfers, zodat de evolutie in de tijd duidelijk wordt?

3. Kunnen deze cijfers per mandaatstermijn verder uitgesplitst worden per type handicap?

4. Kunnen deze cijfers per mandaatstermijn verder uitgesplitst worden per landsdeel (Vlaanderen, Brussel, Wallonië)?

Antwoord ontvangen op 30 juli 2008 :

Allereerst wil ik opmerken dat niet enkel het Vlaamse Agentschap voor personen met een handicap, de Agence wallonne pour l'intégration des personnes handicapées, de Service bruxellois francophone des personnes handicapées of de Dienststelle der deutschsprachigen Gemeinschaft für Personen mit einer Behinderung bevoegd zijn voor de bepaling en de erkenning van een handicap.

De directie-generaal Personen met een handicap van de FOD Sociale Zekerheid erkent eveneens een handicap door het afleveren van algemene attesten voor sociale en fiscale voordelen. Bovendien kunnen andere federale instanties, zoals het RIZIV, het Fonds voor arbeidsongevallen, het Fonds voor de beroepsziekten of ook de rechtbank een blijvende ongeschiktheid attesteren.

1. De samenstelling van de Nationale Hoge Raad voor personen met een handicap berust op artikel 2 van het koninklijk besluit van 9 juli 1981 houdende oprichting van een Nationale Hoge Raad voor personen met een handicap, dat bepaalt dat « de Raad is samengesteld uit twintig leden die speciaal bevoegd zijn wegens hun deelneming aan de activiteiten van organisaties die zich voor personen met een handicap interesseren of wegens hun sociale of wetenschappelijke activiteiten. »

De leden van de Raad zijn eerst en vooral deskundigen in de problematiek van de handicap, wat natuurlijk niet uitsluit dat sommigen onder hen zelf een handicap kunnen hebben. Maar ik wil benadrukken dat deze personen wegens hun deskundigheid en niet wegens hun handicap zetelen. Het feit door een van de officiële instanties als persoon met een handicap erkend te zijn is een privéaangelegenheid. Enkel de betrokken personen mogen deze informatie openbaar maken, indien ze dat wensen.

Ik kan de gestelde vragen bijgevolg niet beantwoorden.