Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 3-5067

van Wouter Beke (CD&V) d.d. 9 mei 2006

aan de minister van Ambtenarenzaken, Maatschappelijke Integratie, Grootstedenbeleid en Gelijke Kansen

Antidiscriminatiewet - Gedeeltelijke vernietiging door het Arbitragehof - Werkgroep van experts.

Chronologie

9/5/2006Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 9/6/2006)
17/5/2006Intrekking vraag

Vraag nr. 3-5067 d.d. 9 mei 2006 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds de wet van 25 februari 2003 ter bestrijding van discriminatie en tot wijziging van de wet van 15 februari 1993 tot oprichting van een Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (de zogenaamde antidiscriminatiewet) door het arrest nr. 157/2004 van 6 oktober 2004 deels werd vernietigd, is de wet op vele punten niet meer toepasbaar, of zou de toepassing ongewenste gevolgen kunnen hebben, bijvoorbeeld wat betreft het communautair evenwicht en de arbeidsverhoudingen.

Andere delen van de wet zijn nu nog enkel begrijpelijk en/of grondwetsconform wanneer men het arrest ernaast houdt : het arrest diende immers bij meerdere bestreden bepalingen een grondwetsconforme interpretatie te geven.

Het is overduidelijk dat dit de rechtszekerheid niet ten goede komt.

Vraag is eveneens of de wet in haar huidige vorm nog tegemoet kan komen aan de internationaalrechtelijke verplichtingen inzake het verbod op discriminatie.

Ikzelf heb samen met collega De Schamphelaere en wetsvoorstel ingediend dat deze problemen kan oplossen (nr. 13-1289).

Op mijn vraag om uitleg nr. 1234 (Handelingen, Senaat, 2005-2006, nr. 3-145, blz. 25) heeft de geachte vice-eerste minister mij het volgende laten antwoorden :

"Opdat België zou beschikken over een duidelijke en leesbare wet die conform is met de Europese richtlijnen en met onze internationale verplichtingen, heeft de minister aan een tweetalige groep van experts, samengesteld uit specialisten constitutioneel recht, arbeidsrecht en antidiscriminatierecht, gevraagd de wet aan te passen. De verbeterde wet zal dus zowel moeten beantwoorden aan de conclusies van het arrest van het Arbitragehof als aan onze Europese verplichtingen.

De groep van experts zou zijn werk tegen eind februari moeten beëindigen. Vervolgens zal de minister het verslag overmaken aan de regering. Daarna kan erover worden gedebatteerd in het parlement en kunnen de correctievoorstellen, waaronder dat van de heer Beke, worden behandeld."

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen :

1. Wat is het resultaat van de werkgroep van experts ?

2. Welke conclusies trekt de regering hieruit ?

3. Welke wijzigingen wil de regering doorvoeren ?

Deze vraag werd rechtstreeks door de diensten van de vice-eerste minister en minister van Justitie naar uw diensten gestuurd.