BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2012-2013
________
15 mei 2013
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-9029

de Wilfried Vandaele (N-VA)

aan de staatssecretaris voor de Bestrijding van de sociale en de fiscale fraude, toegevoegd aan de eerste minister
________
Virtuele betaalmiddelen - Bitcoins - Stand van zaken
________
deviezen
elektronisch betaalmiddel
witwassen van geld
belastingfraude
virtuele munteenheid
________
15/5/2013Verzending vraag
12/6/2013Antwoord
________
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-9029 d.d. 15 mei 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds de recente bankencrisis in Cyprus, waarbij rekeninghouders gedurende een relatief lange tijd geen toegang meer hadden tot hun banktegoeden, kwam het fenomeen van de "bitcoin" in de actualiteit. Bitcoin vormt een virtuele betaalmiddel om via het internet goederen en diensten aan te kopen, maar is op datzelfde internet ook omzetbaar in reële munten, bijvoorbeeld Amerikaanse dollars of euro. Waar de bitcoin enige tijd geleden nog 30 dollar waard was, schoot de wisselkoers sinds de crisis in Cyprus naar boven tot bijna 260 dollar op 10 april 2013 ,om de dag nadien de helft van zijn waarde te verliezen.

Een korte zoekopdracht op het internet leert dat ook in België firma's zijn die diensten en goederen leveren in ruil voor bitcoin. De Amerikaanse firma Bitpay voert wereldwijd reeds voor 4 500 bedrijven bitcoin-transacties uit.

Het bitcoin-fenomeen kan een invloed hebben op het fiscale en strafrechtelijke beleid van een land. De handel in en met bitcoin gebeurt buiten de normale financiële kanalen en valt, tenzij de bitcoins omgezet worden in reële munten, buiten de reguliere boekhouding van de bedrijven. Deze handel verloopt dus ook buiten het zicht van de fiscus, bijvoorbeeld van de BTW of van de bedrijfsbelasting. In maart 2013 vaardigde het Amerikaanse agentschap dat witwaspraktijken tegengaat regels uit voor de bitcoin-handel.

Daarnaast is ook bekend dat op bepaalde internetsites bitcoins kunnen worden gebruikt om illegale goederen aan te kopen en te verhandelen, onder andere wapens en drugs, bijvoorbeeld via de website Silkroad. Ook de gokindustrie gebruikt bitcoin. Dit is natuurlijk niet inherent aan het bitcoin-fenomeen, maar het feit dat de “betaling” in bitcoin niet via de normale bancaire kanalen gebeurt, maakt het gemakkelijk om strafbare activiteiten verborgen te houden.

Op 7 mei 2013 lazen we in De Tijd dat de veilingsite eBay bekijkt of ze het virtuele geld bitcoin zal aanvaarden als betaalmiddel: "De bitcoin is een baanbrekende technologie", zegt eBay-topman John Donahue in een interview met The Wall Street Journal. "Er is misschien een manier om de bitcoin in Paypal, het betaalplatform van eBay dat door vele onlinewinkels wordt gebruikt, te integreren." Zo'n praktische toepassing zou de bitcoin meer legitimiteit geven. Nu wordt de munt vooral gebruikt om te speculeren, volgens het artikel.

Hierover wil ik volgende vragen stellen:

1) Werd de aandacht van de staatssecretaris reeds op dit fenomeen gevestigd? Hebben zijn diensten hieromtrent al studies gemaakt of waarschuwingen gegeven?

2) Werd een inventaris opgesteld van Belgische firma's die bitcoin aanvaarden?

3) Wat is het standpunt van de staatssecretaris over de financiële en economische-monetaire aspecten die hierboven beschreven werden?

4) Meent hij dat maatregelen moeten worden genomen om het misbruik van bitcoin (speculatie, handel die in het zwart verkopen of regelrechte illegale praktijken) tegen te gaan? Zo ja, welke maatregelen heeft hij voor ogen ?

Antwoord ontvangen op 12 juni 2013 :

Ik nodig het geachte lid uit deze vraag te stellen aan mijn collega, minister Geens die bevoegd is voor deze materie.