BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2012-2013
________
19 februari 2013
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-8195

de Martine Taelman (Open Vld)

aan de minister van Overheidsbedrijven en Ontwikkelingssamenwerking, belast met Grote Steden
________
Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen - Groepsreizen - Gereserveerde zitplaatsen - Capaciteit
________
Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen
reizigersvervoer
________
19/2/2013 Verzending vraag
18/6/2013 Antwoord
________
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 5-8195 d.d. 19 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Groepen van meer dan 15 personen kunnen bij de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) aan een voordelig tarief een groepsreis reserveren. Zij krijgen hierbij dan ook meteen gereserveerde zitplaatsen toegewezen. De aanvraag moet uiterlijk zeven werkdagen voor de reisdatum gebeuren, waarna de groep een uitgewerkt voorstel krijgt aangeboden.

De keuze van de treinen waarop de gereserveerde plaatsen worden voorzien, is soms wel opmerkelijk te noemen. Pendelaars merken dan ook vaak dat grote gedeelten van hun trein zijn gereserveerd, zonder dat extra capaciteit wordt voorzien. Op woensdag 6 februari waren op trein 3429 bijvoorbeeld verschillende plaatsen gereserveerd voor een groepsreis tussen Mechelen en Brussel, een trein bestaande uit twee treinstellen type "break" die reeds zeer druk bevolkt is. Tussen Mechelen en Brussel rijden op dat moment ook verschillende treinen met een veel grotere capaciteit. De keuze voor trein 3429 was dan ook vreemd.

Graag kreeg ik dan ook van de minister een antwoord op de volgende vragen:

1) Op basis van welke criteria wordt beslist op welke trein de groepsreis wordt voorzien?

2) Op basis van welke criteria worden extra rijtuigen voorzien bij een groepsreservering? Hoeveel groepsreserveringen in 2012 leidden tot de extra inzet van materieel en hoe staat dit in verhouding met het totale aantal groepsreizen?

3) Op welke lijnen en op welke verbindingen vinden de meeste reservaties voor groepsreizen plaats? Graag kreeg ik een overzicht per lijn en per verbinding van het aantal gereserveerde groepsreizen en het aantal gereserveerde zitplaatsen voor 2012.

Antwoord ontvangen op 18 juni 2013 :

1. De criteria in acht genomen voor de toewijzing en reservering van een groepsreis in een bepaalde trein zijn: de keuze van het tijdstip door de klant, het verbod voor groepsreserveringen in bepaalde treinen tijdens de spitsuren en het bezettingscijfer van individuele reizigers dat wordt vastgesteld op basis van tellingen door het treinpersoneel. Ook de totale zitplaatscapaciteit van de voorziene treindienst speelt hierin een rol.

2. en 3. Indien aan de vraag van de klant niet kan voldaan worden, zoekt de dienst Groepsreizen van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) in eerste instantie naar een passend alternatief in het normale treinaanbod en houdt hierbij zoveel mogelijk rekening met de gewenste vertrek- en aankomsturen.

Bijkomende rijtuigen worden ingezet in functie van de kosten-batenevaluatie en de beschikbaarheid van treinstellen of rijtuigen.

Er moet ook rekening worden gehouden met de infrastructuur zoals bijvoorbeeld de perronlengte die beperkingen oplegt voor wat betreft de lengte van de treinen.

Er waren een zeventigtal toekenningen voor versterkingen. Deze kunnen echter betrekking hebben op verschillende groepsreisdossiers en/of reisdata.

In 2012 noteerde de NMBS 15 428 "Groepsreservaties".

Dit zijn de tien bestemmingen die het meest gewaardeerd worden door onze groepen:

  • Antwerpen-Centraal: 9,5 %

  • Brussel-Centraal: 9,1 %

  • Oostende: 6,25 %

  • Gent-Sint-Pieters: 5,46 %

  • Brugge: 4,61 %

  • Mechelen: 4,4 %

  • Liège-Guillemins: 3,1 %

  • Bierges-Walibi: 2,7 %

  • Blankenberge: 2,6 %

  • Brussel-Luxemburg: 2,4 %