BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2007-2008
________
28 april 2008
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-884

de Martine Taelman (Open Vld)

aan de vice-eersteminister en minister van Justitie en Institutionele Hervormingen
________
Co-ouderschap - Belastingvoordeel voor kinderen ten laste - Verdeling tussen de ouders - Bedragen en procedure
________
gezinslast
belastingaftrek
echtscheiding
________
28/4/2008Verzending vraag
27/5/2008Antwoord
________
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 4-883
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-884 d.d. 28 april 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sedert de inwerkingtreding van de wet van 18 juli 2006 tot het bevoorrechten van een gelijkmatig verdeelde huisvesting van het kind van wie de ouders gescheiden zijn en tot regeling van de gedwongen tenuitvoerlegging inzake huisvesting van het kind, is het aantal gevallen waarin een bilocatie regeling wordt uitgesproken toegenomen.

De ouder bij wie de kinderen hun fiscale verblijfplaats hebben, heeft in principe het recht op een fiscaal voordeel. Onder bepaalde voorwaarden kan dit belastingsvoordeel, mits een gezamenlijke schriftelijke aanvraag, tussen de ouders verdeeld worden.

Ik verneem dat in sommige gevallen in het echtscheidingsvonnis wordt bepaald dat de ouder bij wie de kinderen zijn gedomicilieerd de helft van het belastingvoordeel aan de andere ouder dient te betalen.

In een tabel terug te vinden op de site van FOD Financiën (http://fiscus.fgov.be/interfaoifnl/Vragen/ipp/ipp22/ipp22-4.htm) worden de bedragen van dit belastingsvoordeel weergegeven op basis van het aantal kinderen dat ten laste is.

De betreffende regelgeving is echter niet geheel duidelijk en verschillende andersluidende informatie is hierover terug te vinden.

Vandaar mijn vragen aan de geachte minister:

Dienen deze bedragen welke terug te vinden zijn op de site van FOD Financiën gehanteerd te worden? Zijn deze bedragen bindend?

Bedraagt het belastingvoordeel altijd de helft van deze bedragen? Indien de ene ouder bijvoorbeeld twee kinderen ten laste heeft, bedraagt het belastingsvoordeel waar de andere ouder dan recht op heeft altijd 3 250 euro gedeeld door twee, dus 1 625 euro?

Welke procedure dient gevolgd te worden teneinde betaling van de helft van dit belastingvoordeel van de andere ouder te bekomen? Gebeurt dit automatisch indien deze bepaling is opgenomen in een echtscheidingsvonnis?

Antwoord ontvangen op 27 mei 2008 :
Tekst nog niet beschikbaar.