BELGISCHE SENAAT
________
Zitting 2008-2009
________
12 januari 2009
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-2662

de Martine Taelman (Open Vld)

aan de minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen
________
Dienst voor alimentatievorderingen - Centrale rol - Opname beslissingen in het rijksregister
________
alimentatieplicht
Rijksregister van de natuurlijke personen
________
12/1/2009Verzending vraag
7/10/2009Antwoord
________
Herindiening van : schriftelijke vraag 4-1933
________
SENAAT Schriftelijke vraag nr. 4-2662 d.d. 12 januari 2009 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Reeds verschillende jaren geleden is de Dienst voor alimentatievorderingen (DAVO) opgericht met als opdracht het invorderen van het maandelijks bedrag van het onderhoudsgeld, de achterstallen daarvan en het betalen van voorschotten op het onderhoudsgeld.

De invorderingsgraad zou volgens de evaluatiecommissie van de DAVO stijgen maar het gevaar zou bestaan dat hij op een bepaald ogenblik stagneert of zelfs daalt.

Zelfs als het aantal dossiers stijgt zou het aantal personen dat op de DAVO een beroep zou kunnen doen, moeten kunnen geëvalueerd worden:

cijfers kunnen misschien worden gevraagd van de ‘silc’-enquête (Statistics on Income and Living Conditions);

de informatisering van Justitie zou het mogelijk moeten maken inlichtingen te bekomen;

De aangiftes in de provinciale besturen zouden bepaalde gegevens kunnen opleveren voor zover de DAVO-klanten die indienen.

De DAVO zou de rol kunnen spelen van centralisator van gerechtelijke beslissingen (of uittreksels) waarbij beslissingen over minderjarige kinderen zouden kunnen worden opgenomen in een rijksregister met als doel sneller tussen te kunnen komen in geval van niet-uitvoering van de onderhoudsverplichting. Deze tussenkomst zou een verlichting betekenen van de procedure voor de schuldeiser en zou de administratieve vereenvoudiging in de hand werken.

Vandaar mijn vragen:

1.Zijn er cijfergegevens voorhanden waaruit het aantal personen dat op de DAVO een beroep kan doen kan worden geëvalueerd? Zo ja, welke zijn deze cijfers?

2.Worden beslissingen over minderjarige kinderen opgenomen in het rijksregister? In ontkennend geval, bestaat de intentie de opname ervan in overweging te willen nemen?

Antwoord ontvangen op 7 oktober 2009 :

In antwoord op haar vraag, gelieve het geachte lid, hierna de volgende elementen van antwoord te vinden.

  • Vooreerst wil ik er op wijzen dat de Dienst voor alimentatievorderingen (DAVO) onder de exclusieve bevoegdheid valt van mijn collega, de minister van Financiën. Bijkomend behoort het Rijksregister van de natuurlijke personen tot de bevoegdheidssfeer van mijn collega, de minister van Binnenlandse Zaken. Vragen over deze materies dienen dus aan hen te worden gericht.

  • Op de vraag betreffende gegevens die zouden kunnen geput worden uit de SILC-enquête (Statistics on Income and Living Conditions) kan ik u wel informatie verschaffen. Deze enquête wordt, op basis van een steekproef, uitgevoerd door de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie. Uit die enquête kent men het aantal gezinnen dat een alimentatievergoeding trekt. Tevens kan berekend worden hoeveel van die gezinnen aan de DAVO-voorwaarden voldoen (netto maandloon minder dan 1 224 euro, verhoogd met 58 euro per kind ten laste).

  • Hierbij moet echter een aantal kanttekeningen worden geplaatst. De SILC-enquête is gebaseerd op een steekproef en de aantallen zijn dan ook slechts benaderend, gezien het geringe aantal gezinnen dat betrokken is bij de steekproef. Verder wordt er in de vragenlijst niet expliciet verwezen naar kinderen ten laste.

Met andere woorden, binnen het kader van de statistische wetgeving, meer bepaald van de vertrouwelijkheid van de ingezamelde gegevens, kan eventueel een aantal algemene data worden verschaft. Ik twijfel er echter sterk aan dat die voor DAVO relevant zouden zijn. Uiteraard blijf ik gaarne bereid om over een eventuele vraag van de minister van Financiën overleg te plegen.