Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8267

van Willy Demeyer (PS) d.d. 20 februari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

De nultolerantie ten aanzien van daders van homofoob geweld

gerechtelijke vervolging
seksueel geweld
seksuele minderheid
actieprogramma

Chronologie

20/2/2013Verzending vraag
10/4/2013Rappel
10/4/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2791

Vraag nr. 5-8267 d.d. 20 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

De stad Luik is diep getekend door de homofobe moorden van 2012: in de nacht van 22 april werd Ihsane Jarfi, een jonge dertiger, doodgeslagen en in de nacht van 24 op 25 juli werd Jacques Kotnik, een homoseksueel van 61 jaar, met een hamer doodgeslagen.

Op lokaal vlak kwam het tot overleg met de korpschef en de Waalse Federatie van LGBT-verenigingen, Arc-en-Ciel Wallonie. Er werd beslist een specifiek actieplan op het getouw te zetten. De kernidee bestaat erin om de acties voor nultolerantie inzake echtelijk geweld uit te breiden tot homofoob geweld.

1° Dat idee is gebaseerd op een aantal analogieėn tussen beide misdaadfenomenen: dezelfde aarzeling bij de slachtoffers om een klacht in te dienen uit schrik voor weerwraak of vanwege het taboe; dezelfde terughoudendheid bij de politie om de feiten te registreren; dezelfde globale vaststelling dat die fenomenen te lijden hebben van onderrapportering.

2° De rondzendbrief 4/2006 betreffende echtelijk geweld heeft een procedure veralgemeend tot heel het grondgebied, die aanvankelijk werd uitgewerkt in het gerechtelijk arrondissement Luik. De zogenaamde procedure zero tolerance was gebaseerd op enkele eenvoudige principes.

- Het parket reageert op iedere vorm van geweld;

- Onmiddellijke hulp voor de slachtoffers door de diensten voor slachtofferhulp;

- Er wordt nagenoeg systematisch een beroep gedaan op de vzw's, die in dat soort van geweld gespecialiseerd zijn;

- De dader verschijnt zo vaak mogelijk voor de parketmagistraat...

Die procedure heeft een gunstige weerslag: het aantal zaken dat zonder gevolg wordt geklasseerd, neemt af; het aantal klachten neemt toe...

Mevrouw de minister, we weten dat in het raam van het globale actieplan tegen homofobie een rondzendbrief wordt voorbereid. Hoever staat het met de redactie van die brief? Wordt met die rondzendbrief overwogen om de acties nultolerantie inzake echtelijk geweld uit te breiden tot feiten van homofobie?

Antwoord ontvangen op 10 april 2013 :

Zoals ik reeds eerder vermeld heb op uw mondelinge vraag van enkele weken terug, heeft het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen in samenwerking met het centrum voor gelijkheid en racismebestrijding de opdracht gegeven aan çavaria om een ontwerp van nationaal actieplan op te maken. Çavaria heeft in concrete samenwerking met andere lesbian, gay, bisexual and transgender (LGBT) organisaties een consultatieronde gehouden bij alle stakeholders en het middenveld. Dit om de bestaande acties te verzamelen en om een zicht te krijgen op de vragen, knel-en aandachtspunten van het terrein. Ook de verschillende administraties en kabinetten werden gepolst, inclusief de gemeenschappen en gewesten.

In september werd er een interministeriële conferentie “Maatschappelijke Integratie” georganiseerd, waaronder onder andere het opstellen van dit nationaal actieplan werd besproken. Op deze interministeriële conferentie werd een voorstel van aanpak goedgekeurd. Op basis daarvan werd het ontwerp van actieplan voorgelegd aan de gemeenschappen en gewesten. Zoals voordien aangekondigd, vindt er op 12 december een interfederale interkabinetten werkgroep plaats om het nationaal actieplan te bespreken. De verbintenissen die ik daarin reeds ben aangegaan, blijven behouden. Maar op uitdrukkelijke vraag van de gemeenschappen en gewesten zal er bij het nationaal actieplan nog een inventaris toegevoegd worden van de reeds bestaande acties, zodat men goede praktijken kan uitwisselen via de interfederale coördinatiegroep homo- en transfobie, die naar aanleiding van het nationaal actieplan zal opgericht worden. Daarnaast zullen nog een aantal accenten van de gemeenschappen en gewesten verder uitgewerkt worden, waardoor het actieplan met inventaris pas eind januari voorgesteld zal kunnen worden.

Ik heb naar aanleiding van uw eerdere mondelinge vraag, reeds vermeld wat het nationaal actieplan inhoudt, dus ik zal dit punt niet herhalen. Maar gezien uw resolutie over het onderschrijven van de Yogyakartaprincipes vorige week werd goedgekeurd, wil ik er aan toevoegen dat ook dit als doelstelling werd opgenomen in het actieplan.

Het actieplan verwijst ook naar de gemeenschappelijke omzendbrief, die op dit moment opgemaakt wordt door het College van Procureurs-Generaal, die als doel heeft het opsporings- en vervolgingsbeleid inzake racisme, discriminatie en negationisme te uniformiseren.

De omzendbrief verwijst specifiek naar homofobe daden en haatmisdrijven. Het nationaal actieplan vraagt dan ook deze omzendbrief effectief en adequaat uit te voeren, door middel van training, advies en sensibilisering, gericht op politie en magistraten. De omzendbrief zou tegen de jaarwisseling klaar moeten zijn.

Tenslotte zal de brochure “uit de kast werkt beter” begin volgend jaar verspreid worden.