Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7880

van Sabine Vermeulen (N-VA) d.d. 22 januari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Schepen uit Japan - Nucleaire controle - Voedingsmiddelen - Ballastwater

Japan
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
verontreiniging van voedingsmiddelen
radioactieve verontreiniging
kernongeval
wieren
vis
Keuringsdienst van waren

Chronologie

22/1/2013Verzending vraag
18/10/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7880 d.d. 22 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ongeveer 40 procent van de vis voor de kust ter hoogte van de kerncentrale in Fukushima is niet geschikt voor consumptie. Dat blijkt uit een studie van marinebiologen die in oktober 2012 in het Amerikaanse tijdschrift Science verscheen. Vissen uit de buurt van de verwoeste Japanse kerncentrale Fukushima zijn ontzettend besmet: niet eerder werd zo een hoog niveau van radioactieve besmetting gemeten. Zo had een groenling bijvoorbeeld 258 keer zo veel cesium in zich als wat veilig wordt geacht om op te eten.

Op 15/03/2011 heeft het DG SANCO ( Directoraat Generaal voor Gezondheid en Consumenten van de Europese Commissie) de lidstaten aanbevolen voedingsmiddelen afkomstig uit Japan te controleren op radioactiviteit. Van zodra het nucleair incident bekend werd, heeft het Voedselagentschap een risico-evaluatie en een verificatie van de levensmiddelen die uit Japan afkomstig zijn uitgevoerd.

Hierover aan u de volgende vragen:

1) Hoeveel controles werden er sinds 2011 door het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle in dat kader uitgevoerd? Wat waren de resultaten? Betreft het steekproeven en/of permanente controles?

2) Worden er vandaag de dag nog steeds controles uitgevoerd? Zo niet, wanneer werd de laatste controle uitgevoerd?

3) Welke producten of levensmiddelen worden gecontroleerd? Is er systematisch controle op import van Japanse vis en zeewier? Hoeveel controles gebeuren er? Welke controles?

4) Wordt het ballastwater van Japanse schepen gecontroleerd? Zo ja, welke instanties voeren die controles uit en hoeveel controles gebeuren er?

Antwoord ontvangen op 18 oktober 2013 :

De beantwoording van de eerste drie vragen behoort tot de bevoegdheid van de minister van Middenstand, KMO’s, Zelfstandigen en Landbouw als toezichthoudende minister van het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV).

Het balastwater van schepen die afkomstig waren van havens in de omgeving van het Japanse Fukushima, werd tijdens de eerste maanden volgend op het ongeval gecontroleerd op mogelijke radioactieve besmetting. Er werd toen geen enkele verhoogde meting vastgesteld. Deze controles werden na enkele maanden stopgezet.