Cybercriminaliteit - Malware - Ransomsoftware - Losgeld - Klachten - Maatregelen
computervirus
gegevensbescherming
computercriminaliteit
10/12/2012 | Verzending vraag |
4/1/2013 | Antwoord |
Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-7520
Steeds meer internetgebruikers worden naar verluidt geconfronteerd met berichten als "dit besturingssysteem is geblokkeerd vanwege veiligheidsredenen". De oorzaak hiervan is Ransomware, een bepaald soort malware. Het is een scam die gebruik maakt van malware om de computers van de slachtoffers uit te schakelen totdat er losgeld betaald wordt om de toegang terug te krijgen.
Om de slachtoffers tot betalen aan te zetten gebruiken Cybercriminelen vaak trucs, zoals het versturen van valse berichten die zogenaamd afkomstig zijn van de politie. De berichten bevatten vaak waarschuwingen als "je hebt illegale materialen bekeken en moet daarom een boete betalen".
Ransomware heeft in 2012 veel slachtoffers gemaakt in Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De berichten veranderen in de loop der tijd. Cybercriminelen gebruiken verschillende insteken om gebruikers erin te luizen. Zo maakten ze gebruik van een geblokkeerde scherm met pornografische afbeeldingen om gebruikers te dwingen de boete te betalen. Tegenwoordig worden logo's van overheidsinstanties gebruikt om gebruikers te overtuigen. De criminelen werken meestal via niet traceerbare betalingen zoals Ukash. Op zo'n digitaal kaartje, een Ukash of Paysafecard bijvoorbeeld, staat een code die de gedupeerde kan intoetsen in een box die de malware op de desktop heeft open staan. Vervolgens komt de waarde van de kaart bij de cybercrimineel terecht.
Graag had ik dan ook volgende vragen voorgelegd aan de minister:
1) Hoeveel mensen hebben in ons land reeds klacht ingediend tegen zogenaamde ransomsoftware? Is er ook bij ons sprake van een toename en kunt u de cijfers duiden?
2) Hoe kan tegen deze vormen van anonieme betalingen worden opgetreden en wordt hieromtrent in Europese context gewerkt wat betreft de handhaving?
3) Welke oplossingen schuift u naar voren om de criminele bendes achter deze ransomsoftware aan te pakken? Kan dit uitvoerig worden toegelicht?
De vragen behoren niet tot mijn bevoegdheid, maar tot die van de minister van Justitie. Ik verwijs u dan ook naar mijn collega, aan wie u de vragen eveneens gesteld heeft.