Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen - Babyvoeding - Zuigflessen - Controle
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
vroegste kinderjaren
kindervoeding
kunststof
geografische spreiding
giftige stof
veiligheid van het product
gezondheidsstatistiek
voedselveiligheid
Keuringsdienst van waren
1/2/2012 | Verzending vraag |
1/3/2012 | Antwoord |
In het jaarverslag 2007 van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) lezen we op pagina 150: "Zuigelingen en heel jonge kinderen vormen een bijzonder gevoelige groep. Daarom controleert het FAVV de zuigflessen die in de melkkeukens in ziekenhuizen worden bereid en de babymaaltijden in kinderdagverblijven." Uiteraard juich ik dit toe. Daarom stelde ik hieromtrent dan ook reeds eerder een vraag. Deze vraag peilt echter naar meer recente gegevens, teneinde de situatie de kunnen opvolgen.
Graag had ik een antwoord gekregen op de volgende vragen:
1) Hoeveel zuigflessen werden er in 2008, 2009, 2010 en 2011 gecontroleerd door het FAVV? Kan de geachte minister deze cijfers ook regionaal opsplitsen (Vlaanderen, Wallonië, Brussel)?
2) Kan zij de resultaten van deze controles geven (totaal én regionaal)?
3) Hoeveel babymaaltijden werden er in 2008, 2009, 2010 en 2011 gecontroleerd door het FAVV? Kan de geachte minister deze cijfers ook regionaal opsplitsen (Vlaanderen, Wallonië, Brussel)?
4) Kan zij de resultaten van deze controles geven (totaal én regionaal)?
5) Hoeveel zuigelingen controleerde het FAVV gedurende de jaren 2007 tot en met 2011 in België? Kan de geachte minister deze cijfers ook regionaal opsplitsen (Vlaanderen, Wallonië en Brussel)? Wat zijn de resultaten?
1. en 2. Onderstaande tabel geeft een overzicht van het aantal zuigflessen dat in 2008, 2009 en 2010 in melkkeukens door het Federaal Agentschap voor de veiligheid vand de voedselketen (FAVV) werd bemonsterd en van het aantal analyses. De synthese van de gegevens voor 2011 is aan de gang (hetzelfde geldt voor de volgende tabellen).
Het FAVV spoort pathogene micro-organismen en indicatoren op (Enterobacteriaceae en totaal kiemgetal). Het aantreffen van indicatororganismen wijst niet noodzakelijk op een gevaar voor de voedselveiligheid. Wel moeten, indien de resultaten voor die kiemen niet bevredigend zijn, corrigerende maatregelen worden genomen in het kader van het autocontrolesysteem van de operator en moet de oorzaak van de slechte resultaten worden opgespoord om te vermijden dat de microbiologische verontreiniging opnieuw optreedt.
Uit de resultaten blijkt dat de vastgestelde microbiologische kwaliteit van de zuigflessen uitstekend is wat de onderzochte pathogenen betreft (geen enkele non-conformiteit). De resultaten van de analyses op de indicatororganismen geven aan dat in een aantal gevallen nog een verdere verbetering van de hygiëne mogelijk is.
Microbiologische analyses op zuigflessen in melkkeukens : aantal analyses (% niet-conforme analyses indien > 0 %)
|
Gewest |
Aantal geanalyseerde zuigflessen |
pathogenen1
|
Entero-bacteriaceae |
totaal kiemgetal |
2008 |
Vlaanderen |
59 |
287 |
37 (5,4%) |
22 |
Brussel |
14 |
64 |
0 |
0 |
|
Wallonië |
39 |
192 |
20 (5,0%) |
20 |
|
Totaal |
112 |
543 |
57(5,3%) |
42 |
|
2009 |
Vlaanderen |
61 |
289 |
38 (5,3%) |
53 (1,9%) |
Brussel |
13 |
55 |
0 |
11 |
|
Wallonië |
36 |
174 |
18 (5,6%) |
24 |
|
Totaal |
110 |
518 |
56 (5,4%) |
88 (1,1%) |
|
2010 |
Vlaanderen |
75 |
372 |
31 (6,5%) |
17 |
Brussel |
4 |
20 |
4 (25,0%) |
4 (25,0%) |
|
Wallonië |
31 |
154 |
24 (12,5%) |
24 (20,8%) |
|
Totaal |
110 |
546 |
59 (10,2%) |
45 (13,3%) |
1 Bacillus cereus, Salmonella spp., Cronobacter sakazakii, Listeria monocytogenes en coagulase positieve Staphylococcus.
Het FAVV doet ook analyses op de migratie van bisfenol A op zuigflessen uit polycarbonaat die worden bemonsterd in de sector distributie (zie tabel hierna).
Alle migratieanalyses waren conform.
|
Gewest |
bisfenol A |
2008 |
Totaal aantal |
39 |
Vlaanderen (%) |
37,1% |
|
Brussel (%) |
20% |
|
Wallonië (%) |
42,9% |
|
2009 |
Totaal aantal |
40 |
Vlaanderen (%) |
40% |
|
Brussel (%) |
10% |
|
Wallonië (%) |
50% |
|
2010 |
Totaal aantal |
40 |
Vlaanderen (%) |
85% |
|
Brussel (%) |
0% |
|
Wallonië (%) |
15,00% |
* voorlopige resultaten
3. en 4. Onderstaande tabel geeft een overzicht van het aantal in 2008, 2009 en 2010 door het FAVV in kinderdagverblijven uitgevoerde microbiologische analyses op bereide maaltijden voor baby’s.
Het aantreffen van indicatororganismen wijst niet noodzakelijk op een gevaar voor de voedselveiligheid. Wel moeten, indien de resultaten op deze kiemen onvoldoende zijn, corrigerende maatregelen worden genomen in het kader van het autocontrolesysteem van de operator en moet de oorzaak van de slechte resultaten worden opgespoord om te vermijden dat de microbiologische verontreiniging opnieuw optreedt.
De resultaten van de analyses wijzen erop dat de microbiologische kwaliteit van de bereide maaltijden voor baby's in kinderdagverblijven nog kan worden verbeterd. Aangezien heel jonge kinderen een bijzonder gevoelige groep uitmaken, blijft het FAVV in zijn controleprogramma bijzondere aandacht besteden aan de levensmiddelen die deel uitmaken van hun dagelijks voedingspatroon.
Microbiologische analyses op bereide maaltijden voor baby’s in kinderdagverblijven (non-conformiteits% indien > 0 %)
Jaar |
Gewest |
Aantal geanalyseerde maaltijden |
Listeria monocytogenes |
Bacillus cereus |
Andere pathogenen2 |
Escherichia coli |
Enterobacteriaceae |
2008 |
Vlaanderen |
75 |
75 (1,3%) |
54 (1,9%) |
120 |
10 |
0 |
Brussel |
12 |
12 |
8 |
17 |
1 |
0 |
|
Wallonië |
57 |
57 |
49 (6,1%) |
103 |
14 |
0 |
|
Totaal |
144 |
144 (0,7%) |
111 (6,6%) |
240 |
25 |
0 |
|
2009 |
Vlaanderen |
78 |
78 (2,6%) |
63 |
135 |
32 |
0 |
Brussel |
11 |
11 |
8 |
24 |
3 |
0 |
|
Wallonië |
55 |
55 |
45 (2,2%) |
111 |
23 |
0 |
|
Totaal |
144 |
144 (1,4%) |
116 (0,9%) |
270 |
58 |
0 |
|
2010 |
Vlaanderen |
172 |
172 (0,6%) |
83 (8,4%) |
198 |
39 |
39 (5,1%) |
Brussel |
32 |
32 |
6 |
18 |
0 |
0 |
|
Wallonië |
89 |
88 |
30 (3,3%) |
60 |
6 |
6 |
|
Totaal |
293 |
292 (0,3%) |
119 (6,7%) |
276 |
45 |
45 (4,4%) |
2 Salmonella spp., Clostridium perfringens en coagulase positieve Staphylococcus.
5. De bevoegdheid van het FAVV is beperkt tot de controle van de voedselketen. Het FAVV beschikt dan ook niet over die gegevens.