Parket - Opvolging dossiers - Beschikbare elementen
openbaar ministerie
politie
gegevensbank
23/9/2011 | Verzending vraag |
27/10/2011 | Antwoord |
Eén van de meest populaire uitspraken in allerhande discussies is 'meten is weten'. Voeg daarbij de vaststelling dat gedrag alleen verandert als het gemeten, gecorrigeerd en opgevolgd wordt en het is zonneklaar waarom ik graag het volgende van de geachte minister had vernomen in verband met de behandeling van dossiers doorgegeven aan de parketten:
1) Welke dossierelementen worden opgenomen in de gegevensbank? Welke zijn daarvan 'primary keys' en welke 'secondary keys'? Met andere woorden welke maken snelle opzoekingen mogelijk en welke duren iets langer om relevante gegevens te produceren?
2) Welke rapportering uit het computersysteem ter ondersteuning van het beheer van de gegevensbank van dossiers, behandeld door de parketten, bestaat er ?
3) Met welke frequentie en aan welk publiek worden die ter beschikking gesteld ?
4) Zijn er lopende IT-projecten om deze database te verfijnen en de mogelijkheden ervan uit te breiden ? Zo ja, welke en wat is de implementatiedatum ?
5) Wat is het bestaande feedbacksysteem naar de opstellers van de proces-verbalen (PV's) die de zaken aanhangig maken bij de parketten ?
De informatie die gevraagd wordt in de vragen 1 tot en met 3, is volledig terug te vinden op de publieke website van de statistisch analisten verbonden aan het College van Procureurs-generaal (http://www.om-mp.be/sa/).
Voor de overige 2 vragen mocht ik van de statistisch analisten bij het College van Procureurs-generaal volgende informatie ontvangen:
Vraag 4
Een werkgroep, APG/GPA REA/TPI genaamd (Applicatie Project Groep REA/TPI), werd opgericht om het REA/TPI-systeem te corrigeren en te perfectioneren. Die werkgroep vergadert ongeveer eenmaal per maand. Wanneer een beslissing tot verandering of correctie besproken en goedgekeurd is, wordt zij overgezonden naar de dienst ICT, die instaat voor implementatie ervan in het systeem. Die correcties worden regelmatig uitgevoerd.
Vraag 5
Er bestaat geen automatische feedback vanuit het REA/TPI-systeem van de correctionele parketten naar de politie toe. Op lokaal niveau is er evenwel een meet- en opvolgingsinstrument (MOI) ontwikkeld waarin een koppeling wordt gemaakt tussen extracties uit de politiedatabank (ISLP of ANG) en de databank van het correctioneel parket. Dit instrument laat toe om tot op zeer gedetailleerd niveau feedback te verschaffen over de afhandeling van de processen-verbaal door de parketten.