Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-10650

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 18 december 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

de evolutie van het aantal alcoholvergiftingen bij minderjarigen

alcoholisme
jongere
geografische spreiding

Chronologie

18/12/2013Verzending vraag
4/3/2014Rappel
28/4/2014Einde zittingsperiode

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-4191

Vraag nr. 5-10650 d.d. 18 december 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In Nederland is het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt, het afgelopen jaar opnieuw gestegen. Ook waren ze gemiddeld jonger en bleven ze langer buiten westen. Dat blijkt uit vanochtend gepubliceerde cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde.

Vorig jaar steeg het aantal comazuipers dat op de eerste hulp belandde met twaalf procent, tot 762. Het gaat om ongeveer evenveel jongens als meisjes. In 2007 werden nog 297 kinderen met een acute alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. De gemiddelde leeftijd daalde van 15,6 jaar in 2010 tot 15,3 jaar vorig jaar.

Het promillage van de jongeren verschilt niet veel van voorgaande jaren, maar de duur neemt wel toe, meldt persbureau Novum vanochtend op basis van het rapport.

Gemiddeld waren de jongeren 3,27 uur buiten bewustzijn, een uur langer dan in 2007, toen voor het eerst landelijk gegevens werden verzameld. Deze tendens is uiterst onrustwekkend en ook uit Frankrijk heb ik gelijkaardige berichten ontvangen. In Frankrijk duiken steeds meer S.A.D. fuiven op, waar comadrinken de norm is en die zich specifiek richten tot minderjarigen.

Ik had dan ook volgende vragen voor de minister:

1) Hoe reageert zij op het Nederlandse rapport? Is er ook bij ons sprake van een substantiële stijging van het aantal comadrinkers onder jongeren?

2) Kan zij zeer gedetailleerd toelichten, respectievelijk voor de laatste drie jaar, hoeveel minderjarigen met alcoholvergiftiging op jaarbasis in het ziekenhuis belanden en beschikt zij over regionale cijfers? Is er sprake van een tendens en kan zij toelichten?

3) Kan zij zeer gedetailleerd toelichten, respectievelijk voor de laatste drie jaar, hoeveel het gemiddelde promillage bedroeg van minderjarigen die werden opgenomen in ziekenhuizen en hoe lang ze gemiddeld buiten westen waren?

4) Is ze bereid samen te gaan zitten met alle actoren en de Gemeenschappen om een stevig preventieplan op te stellen en andere maatregelen uit te vaardigen? Zo ja, waar denkt ze aan? Zo neen, waarom niet?