Verenigde Staten - Belgisch Europarlementslid op de no fly list - Contact met ambassade
Verenigde Staten
terrorisme
luchtverkeer
antiglobaliseringsbeweging
11/9/2009 | Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 15/10/2009) |
29/10/2009 | Antwoord |
Op 19 augustus 2009 maakte een toestel van Air France met Mexico als bestemming een omweg. Vlucht AF438 werd op uitdrukkelijk verzoek van de Verenigde Staten gevraagd niet over Amerikaanse bodem te vliegen. Reden hiervoor was de Belgische passagier Paul-Emile Dupret, jurist in het Europees parlement voor de Linkse Eenheidsfractie en anders-globalist.
Na een incident op een tussenstop in Miami in 2004 werd de heer Dupret op basis van de vele Zuid-Amerikaanse visa en enkele politieke artikels op de Amerikaanse zwarte lijst geplaatst. Bij een Amerikaans visumaanvraag in 2007 kreeg hij persoonlijk de weigering van de Amerikaanse consul met als reden “terrorist activity”. Die lijst werd opgesteld na de gruwelijke aanslagen van 11 september 2001.
Om die reden mocht de AF438, die opgestegen was in Parijs, niet over Florida vliegen en moest het toestel van koers veranderen.
Graag kreeg ik van de geachte minister een antwoord op volgende vragen:
Is hij bekend met bovenstaand incident? Zijn er nog incidenten geweest met Belgen die op de Amerikaanse no fly list staan zonder dit te weten?
Is hij akkoord dat de argumenten om de heer Dupret als terrorist te bestempelen vrij licht zijn? Is hij bereid om de Amerikaanse ambassadeur hierover aan te spreken? Mocht dit al gebeurd zijn, wat waren de conclusies van het gesprek?
Wat vindt hij van deze policy? Weet hij hoeveel Belgen op de no fly list staan?
Is hij bereid om de Amerikaanse listing policy met Europese collega’s te bespreken?
Heeft hij via de Belgische diplomatie aangedrongen bij de Amerikaanse diensten om de heer Dupret van de no fly list te schrappen? Of op zijn minst terug te evalueren?
Het incident dat beschreven wordt is mij niet bekend.
Uit het relaas van de feiten blijkt dat de heer Dupret naar Zuid-Amerika op zending was voor het Europees Parlement. Ik meen dat het aan zijn werkgever is om een eerste demarche bij de Amerikaanse overheid te ondernemen.
Mijn diensten hebben tot nu toe geen klachten ontvangen van Belgen op de “no –fly list”.
Klachten kunnen wel rechtstreeks aan de Amerikaanse overheid overgemaakt worden via de website ‘One-Stop Travelers' Redress’ van het “Departement of Homeland Security”