Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 4-1440

van Margriet Hermans (Open Vld) d.d. 4 september 2008

aan de minister van Landsverdediging

Club Koningin Elisabeth - Uitbating van een restaurant en drie VIP-Salons

krijgsmacht
horecabedrijf
ministerie

Chronologie

4/9/2008Verzending vraag (Einde van de antwoordtermijn: 9/10/2008)
7/10/2008Antwoord

Vraag nr. 4-1440 d.d. 4 september 2008 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Naast de Club Prins Albert, waarover ik u eerder bevraagde baat Landsverdediging in de buurt van de NAVO een andere club uit, de Club Koningin Elisabeth die volgens de website en ruim restaurant aanbiedt en last but not least zowaar drie VIP Salons.

Ik had dan ook volgende vragen voor de geachte minister:

1) Wat bedraagt de jaarlijkse totale kostprijs van het uitbaten van de “Club Koningin Elisabeth” en kan dit budget worden uitgesplitst naar personeel, voorraadbeheer, …?

2) Kan de geachte minister aangeven in full time equivalenten hoeveel militairen en niet militairen er rechtstreeks en/of onrechtstreeks werkzaam zijn in de “Club Koningin Elisabeth”?

3) Kan hij uitvoerig toelichten waarom het leger een “Club Koningin Elisabeth”, dus een uitgebreid restaurant met drie VIP ruimtes dient uit te baten?

4) Kan hij aangeven welke de diverse voordelen zijn van het zelf uitbaten van de “Club Koningin Elisabeth” wat Landsverdediging betreft en is het niet aangewezen om deze Club te laten beheren door de privésector, net zoals trouwens in het Parlement geschiedde, teneinde de kosten onder controle te houden?

5) Is hij het eens met het principe dat Landsverdediging geen handelszaken dient op te zetten die in rechtstreekse concurrentie treden met de privésector en kan hij dit uitvoerig toelichten. Kan hij aangeven of hij bereid is het beheer van de horecafaciliteiten van het leger en dan in het bijzonder van de “Club Koningin Elisabeth” in een publiek-private samenwerking (PPS) te steken of in privé-beheer? Zo ja, tegen wanneer? Zo neen, waarom niet en kan dit worden toegelicht?

Antwoord ontvangen op 7 oktober 2008 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door haar gestelde vragen.

1. De jaarlijkse totale kostprijs van het uitbaten van de Club Koningin Elisabeth bedraagt 1,4 mijoen euro, bestaande uit 1,3 mijoen euro personeelskosten en 0,1 mijoen euro werkings- en infrastructuurkosten,

2. Dertig voltijs equivalenten militairen en vier voltijds equivalenten niet-militairen zijn werkzaam in de Club Koningin Elisabeth.

3. De Club Koningin Elisabeth heeft tot doelstelling te voorzien in de commandobehoeften door een waaier aan mogelijkheden aan te bieden op het gebied van restauratie en de ondersteuning van vergaderingen, conferenties en colloquia.

Deze horecafaciliteiten bieden tevens een door de militaire gemeenschap geapprecieerde ontmoetingsplaats. De Club vervult bijgevolg een maatschappelijke functie.

4. Het zelf uitbaten van de Club Koningin Elisabeth biedt als voordelen een zeer goede verhouding prijs-kwaliteit en een zeer grote flexibiliteit. De opgedane ervaring in het verleden met betrekking tot de outsourcing van de uitbating leert dat de kosten beter onder controle zijn in eigen beheer door Defensie.

5. De Club Koningin Elisabeth is, gezien haar functie van bedrijfsrestaurant, geen handelszaak die in concurrentie treedt met de privésector. Aangezien het tewerkgestelde personeel van al de horeca-installaties ontplooibaar is in militaire oefeningen en in operaties in het buitenland, dient hun dagelijks werk als training voor deze opdrachten.

Ze kunnen bijgevolg niet zonder problemen worden vervangen door privépersonen. De privatisering of de outsourcing van de Club Koningin Elisabeth wordt actueel niet overwogen.