Lexicon



Amendement

Een amendement is een voorstel uitgaande van de regering of van een parlementslid om een hangend wetsontwerp, wetsvoorstel of voorstel van resolutie te wijzigen. Ook op voorliggende moties kunnen door parlementsleden amendementen worden ingediend.

Europese Unie

Vereniging van achtentwintig Europese staten die bij verdrag de uitoefening van bepaalde bevoegdheden overdragen aan gemeenschappelijke organen. De Europese Unie strekt zich uit over een oppervlakte van 4.381.376 km2, telt 506,8 miljoen inwoners en is de belangrijkste handelsmacht ter wereld.

Instemming

Handeling waarbij de wetgever zich akkoord verklaart met het verdrag ondertekend door de uitvoerende macht. De instemming is een voorwaarde voor de ratificatie van het verdrag door de uitvoerende macht. Op federaal niveau hebben de Kamer en de Senaat gelijke bevoegdheid voor de wetten houdende goedkeuring van verdragen.

Resolutie

Er bestaan verschillende soorten voorstellen van resolutie. De meest frequente zijn de voorstellen waarbij één of meer parlementsleden hun standpunten of visie uiteenzetten over een bepaalde aangelegenheid of aan de regering vragen haar beleid in de door hen gewenste richting te sturen. Er bestaan ook resoluties waarin een assemblee haar voornemens betreffende haar eigen werkzaamheden neerschrijft. Voorstellen van resolutie worden enkel besproken in de assemblee waarin ze werden ingediend.

Wetsontwerp

Een wetsontwerp is een wetgevend initiatief uitgaande van de regering; de tekst wordt bij een van de assemblees ingediend. Bij wetsontwerpen is een 'memorie van toelichting' gevoegd : daarin wordt uitgelegd wat de bedoeling en toedracht zijn van de voorgestelde wet.

Wetsvoorstel

Een wetsvoorstel is een wetgevend initiatief uitgaande van een parlementslid. Kamerleden en Senatoren kunnen enkel voorstellen indienen in de assemblee waarvan ze deel uitmaken. Wetsvoorstellen en voorstellen van resolutie worden voorafgegaan door een 'toelichting' ; daarin zet de indiener de bedoeling van de voorgestelde tekst uiteen.