Lezingen SUPERDEMOCRATIE

13, 19, 20, 27/10/2017

terug

Vier internationale gasten houden een lezing in het halfrond van de Senaat over de toestand en de toekomst van de democratie.

Aanmelden en inlichtingen via [email protected]

13 oktober (13:00-14:00)- Foto's - Video
Heather Grabbe (GB) (in English)

‘Ik denk en daarom ga ik stemmen – maar wie speelt er met mijn brein?’

Op het nieuwe politieke strijdtoneel gaat het erom de manier van denken van de kiezer te veranderen. Nieuwe methodes om de publieke opinie te manipuleren nemen de plaats in van aloude propagandatechnieken. Hoe kunnen kiezers democratische politieke keuzes maken op grond van hun echte belangen en voorkeuren wanneer de grens tussen realiteit en fictie vervaagt? Meer nog dan via openlijke manipulatie zijn de politieke verwachtingen van de kiezers aan het veranderen omdat zij het gewoon zijn gebruik te maken van technologie die hen onmiddellijke resultaten, interactie en gepersonaliseerde diensten als verbruikers aanbiedt. De verkiezingstechnologie is echter nog steeds dezelfde als in de 19de eeuw. Hoe kan de democratie snellere en betere diensten verlenen aan de internetburger van de 21ste eeuw?

Heather Grabbe is directeur van het Open Society European Policy Institute in Brussel. Ze werkte voor de Europese Commissie en is gespecialiseerd in Europese thema’s.

Partnerorganisatie: Full Circle

19 oktober (13:00-14:00)- Foto's - Video
Franklin Foer (VS) (in English)

‘We leven in een ontzielde wereld die niet nadenkt’

Zonder stil te staan bij de gevolgen heeft de wereld de producten en services van vier reusachtige bedrijven omarmd. Google, Facebook, Apple en Amazon presenteren zich als voorvechters van individualisme, efficiëntie en diversiteit, maar ondertussen leiden hun algoritmes tot eenheidsworst, privacyschending en een overdosis comfort. Het resultaat is een onstabiele, bekrompen en slecht geïnformeerde wereld waarin geen ruimte is voor introspectie. Een wereld die niet zelf nadenkt.

Franklin Foer is journalist en schrijft voor onder andere Slate, New York, Atlantic en The New Republic. Hij schreef het boek Ontzielde wereld.

Partnerorganisatie: WPG - De Bezige Bij

20 oktober (13:00-14:00)- Foto's - Video
Julia Cagé (FR) (en français)

De prijs van de democratie

De mediaconcentratie heeft tot gevolg dat de verkiezingen kunnen worden gekaapt. De basisvoorwaarden van de democratie-in-verandering moeten opnieuw worden uitgedacht.

Julia Cagé is professor Economie aan Sciences Po in Parijs. Ze is gespecialiseerd in de media en auteur van het boek Sauver les medias.

27 oktober (14:00-15:00) - Foto's - Video
Susan Neiman (VS) (in English)

Terug naar de rede in tijden van ‘post-truth’

Van de Brexit tot de verkiezing van Donald Trump heeft de actuele gevoeligheid voor leugens onmetelijke schade aangericht. Het is gemakkelijk om naar technologische mogelijkheden, sociale media en andere hedendaagse fenomenen te wijzen als oorzaken van dit probleem. Ze hebben het probleem zeker erger gemaakt. Ik geloof echter dat er veel diepere, filosofische aspecten aan het werk zijn. Zolang we die niet begrijpen zullen we niet in staat zijn om de schade te herstellen die is aangericht aan onze democratische politieke cultuur.

Susan Neiman is filosofe en leidt het Einstein Forum in Potsdam. Ze is auteur van boeken als Slow Fire: Jewish Notes from Berlin, The Unity of Reason: Rereading Kant, Evil in Modern Thought, Moral Clarity: A Guide for Grown-up Idealists en Why Grow Up?.