Werkgroep "Rechten van het kind "

   
40-1  
Stemming van de jongeren in aanwezigheid van HKH Prinses Mathilde  

De werkgroep "Rechten van het kind" werd opgericht om de deelname van België voor te bereiden aan de buitengewone zitting van de Verenigde Naties over de rechten van het kind die van 5 tot 10 mei 2002 in New York werd gehouden. Daartoe heeft de werkgroep hoorzittingen met talrijke deskundigen georganiseerd en heeft hij een verslag gepubliceerd met aanbevelingen die een betere uitvoering beogen van het internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

Om de jongeren in te lichten en de dialoog met hen aan te gaan, heeft de werkgroep op 29 mei 2002 in samenwerking met Unicef een "debriefing" georganiseerd over de buitengewone zitting van de Verenigde Naties. De werkgroep heeft gepleit voor juniorpagina's op de website van de Senaat en voor een e-mailadres waar de kinderen terecht kunnen met hun vragen ([email protected]). Ter gelegenheid van de Dag van de rechten van het kind werd op 20 november 2002 het onderwerp van de niet-begeleide minderjarigen gekozen. Ongeveer vijftig niet-begeleide jongeren uit verschillende landen hebben zich voor de werkgroep uitgedrukt. Wij spraken met Nathalie de T'Serclaes, voorzitter van de werkgroep, over de toestand van deze jongeren en over de ontmoeting.

SEN-40
Nathalie de T'Serclaes (MR) en Meryem Kaçar (Agalev)

Nathalie de T'Serclaes (MR): Onze werkgroep buigt zich sedert enkele maanden over de problematiek van de niet-begeleide minderjarigen. We willen een verslag publiceren dat de toestand van de niet-begeleide minderjarigen in ons land belicht. We hebben vastgesteld dat deze problematiek vrijwel onbekend is. We weten niet om hoeveel gevallen het gaat. Enkel degenen die een asielaanvraag hebben ingediend bij de Dienst Vreemdelingenzaken, zijn officieel gekend. Uiteraard zijn er een aantal minderjarigen die hier illegaal verblijven en die bijgevolg niet voorkomen in de statistieken. Het aantal niet-begeleide minderjarigen in België wordt op ongeveer 2.000 geschat. Iets minder dan de helft daarvan heeft een asielaanvraag ingediend. Degenen die in ons land zijn ondergedoken, worden soms toevallig ontdekt bij politieacties. We hebben contact gehad met Child Focus, dat zich ook met die problematiek bezighoudt, vooral dan met de verdwijningen van niet-begeleide minderjarigen.

Belangrijkste verwezenlijkingen

Voorbereidend verslag voor de buitengewone zitting van de Verenigde Naties over de rechten van het Kind (aanbevelingen)

(wetgevingsdossier : 2-725)

Problematiek van de niet-begeleide minderjarigen

(wetgevingsdossier : 2-1199)

Evaluatie van het tweede rapport over de toepassing van het Verdrag inzake de rechten van het kind

(wetgevingsdossier : 2-1213)

Webpagina's voor kinderen op de website van de Senaat Organisatie van de Dag van de Kinderrechten op 20 november (in 2001 en 2002)

 
   

We hebben natuurlijk opvangtehuizen bezocht en we hebben gesprekken gevoerd zowel met de personen die zich op het terrein inzetten als met de jongeren zelf. We hebben hoorzittingen gehad met de verantwoordelijken van verscheidene instellingen zoals de Dienst Vreemdelingenzaken, de Internationale Organisatie voor Migratie en het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen. Dankzij deze contacten zullen we een verslag kunnen opstellen over het traject dat de jongeren in ons land afleggen (onthaal, procedure, eventuele repatriëring...) en aanbevelingen formuleren.

Het ontwerp waaraan we het meeste belang hechten, is de voogdij over minderjarigen. We willen dat die zaak vóór het einde van deze regeerperiode wordt geregeld. De minister van Justitie heeft het ontwerp in het parlement ingediend door middel van een amendement van de regering op de programmawet. De tekst bepaalt dat iedere minderjarige, zodra hij op ons grondgebied wordt aangetroffen, een voogd krijgt toegewezen. De voogd is een volwassene die de jongere vertegenwoordigt en begeleidt wanneer hij zelf niet in staat is rechtshandelingen te stellen. Een minderjarige jongere kan bijvoorbeeld geen huurcontract ondertekenen. De voogd kan dat in zijn plaats doen.

Lees verder op de volgende pagina >>


Opmerkingen voor de webmaster

texte français << ^ >>