BENELUX

De Benelux is een laboratorium voor reflectie en evaluatie van projecten die op grotere schaal kunnen worden toegepast...

  31
  Vooraan : Jacques Santer, Luxemburgs Europees parlementslid. Achteraan : John Schummer, voormalig voorzitter van het Beneluxparlement naast Louis Michel en Denis D'hondt, voorzitter van de commissie Externe aangelegenheden van het Beneluxparlement
   

Het akkoord dat op Beneluxniveau gesloten werd met betrekking tot de gemeentebelastingen, vormt de basis voor Frans-Belgische onderhandelingen. Henegouwse gemeenten in de nabijheid van de grens worden eveneens geconfronteerd met het probleem dat op hun grondgebied Fransen wonen die geen gemeentebelastingen betalen. De Schengenruimte is een concept dat binnen de Benelux werd uitgedacht en destijds door Nederland sterk werd verdedigd.

België telt in het Beneluxparlement 21 vertegenwoordigers van de 7 parlementaire assemblees. Hieronder vindt u de lijst van de senatoren die effectief of plaatsvervangend lid zijn van het Beneluxparlement. Nog andere senatoren hebben zitting in het Beneluxparlement, maar dan als vertegenwoordiger van hun gemeenschap.

Effectieve leden
André Geens (VLD)
Jean-Marie Happart (PS)
Theo Kelchtermans (CD&V)

Plaatsvervangende leden
Ludwig Caluwé (CD&V)
Marie-José Laloy (PS)
Paul Wille (VLD)


Geen sant in eigen land...

De Benelux blijft een beetje miskend bij de eigen bevolking, terwijl hij in het buitenland belangstelling en bewondering opwekt. Het is de wens van heel wat landen om een samenwerking tot stand te brengen die geïnspireerd is op de Benelux.

Sedert 1990 onderhoudt de Benelux geregelde contacten met de Baltische Staten: het zijn immers, wat de bevolkingsaantallen betreft, ook drie kleine landen. Het Beneluxmodel interesseert hen omdat ze op die manier samen tot de Europese Unie zouden kunnen toetreden.

Veel Afrikaanse landen nemen contact met ons op om te kijken hoe we functioneren. De Benelux onderhoudt ook bevoorrechte relaties met de Noordse Raad (Denemarken, Zweden, Finland, Noorwegen en IJsland) en heeft contacten met de Andeslanden en met de Visegrad-landen (Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije).

Samen hebben de Beneluxlanden hetzelfde gewicht als Duitsland of Frankrijk

De Benelux is ook een overlegplatform met betrekking tot de grote Europese vraagstukken. De Beneluxlanden hebben er alle belang bij een gemeenschappelijk standpunt in te nemen voor de Europese Topbijeenkomsten. Met zijn drieën hebben ze hetzelfde gewicht als een groot land. In oktober 2002 organiseerde het Beneluxparlement trouwens een forum over de Europese Conventie met bijzondere aandacht voor subsidiariteit.

De Benelux heeft een ombudsman die heel wat vragen kan beantwoorden, bijvoorbeeld met betrekking tot de sociale zekerheid of de fiscaliteit.

(Ombudsman, Beneluxparlement, Paleis der Natie, 1008 Brussel)

Opmerkingen voor de webmaster

texte français << ^ >>