Federaal adviescomité voor de Europese Aangelegen heden
   
SEN-29  

Valéry Giscard d'Estaing, voorzitter van de Conventie over de toekomst van Europa, in de Senaat (5 februari 2003)

 

We hebben overigens al de COSAC, die de vertegenwoordigers van de commissies van de nationale parlementen gespecialiseerd in Europese aangelegenheden verenigt, en de commissie Institutionele aangelegenheden van het Europees Parlement. Die structuur brengt dus wel degelijk de nationale parlementen en het Europees Parlement bijeen. Misschien volstaat het haar opdrachten beter te omschrijven, haar een vast secretariaat te geven en er een forum van nationale parlementen van te maken dat algemene zaken bespreekt, zo als nu al het geval is, maar dat ook bevoegd zou zijn voor het organiseren van debatten op het niveau van de vaste commissies. Als bijvoorbeeld een probleem besproken wordt dat betrekking heeft op binnenlandse zaken, zou het forum de commissies die zich met Binnenlandse zaken bezighouden en de gespecialiseerde commissie van het Europees Parlement samenroepen. Dat zou een belangrijke vooruitgang betekenen.

29-1
Vergadering van de COSAC in het federale parlement tijdens het Belgische voorzitterschap

Controle op regeringsoptreden

Het adviescomité moet ook de regering controleren. Het is gebruikelijk dat de Eerste minister zich vóór elke Europese topontmoeting bij het Parlement informeert en dat hij bij het adviescomité verslag uitbrengt na elke topontmoeting. Die mededelingen zijn van enorm belang.

Belgisch voorzitterschap

Samenstelling van de afvaardiging van de Senaat

Philippe Mahoux (PS),
voorzitter

Frank Creyelman (Vl. Blok)
André Geens (VLD)
Mimi Kestelijn-Sierens (VLD)
Marie-José Laloy (PS)
Philippe Monfils (MR)
Jacky Morael (Ecolo)
Jan Steverlynck (CD&V)
Jacques Timmermans (sp.a)
Luc Van den Brande (CD&V)

   

Het adviescomité heeft ook nauw samengewerkt met de regering om het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie voor te bereiden. Dat voorzitterschap is uitgemond in de Verklaring van Laken, die een belangrijke inhoud heeft.

Ik werd er door het voorzitterschap persoonlijk mee belast alle hoofdsteden van de E.U. en van de kandidaat-lidstaten te bezoeken om er twee specifieke onderwerpen te behandelen: enerzijds de rol van de nationale parlementen in de Europese architectuur en, anderzijds, de structuren die elke Staat heeft om de bevolking te sensibiliseren voor de Europese gedachte.


Opmerkingen voor de webmaster

texte français << ^ >>