Werkgroep "vzw's"

« De hervorming van de wetgeving over de vzw's vormde een echte politieke en juridische uitdaging. Het doel was de wet van 1921 te moderniseren en te rationaliseren zonder evenwel te raken aan de eenvoud van het stelsel en dit om de transparantie te vergroten. »

Jean-François Istasse
 

Onder het voorzitterschap van Jean-François Istasse (PS) boog deze werkgroep zich gedurende een jaar over de wetgeving op de verenigingen zonder winstoogmerk. Na twee maanden hoorzittingen met de non-profit sector onderzocht de werkgroep, ter voorbereiding van het werk van de commissie Justitie, ongeveer 70 artikelen en 300 amendementen. Op basis van het verslag van de werkgroep schreef de Senaat een volledig nieuwe versie van het wetsontwerp betreffende de verenigingen zonder winstoogmerk, de internationale verenigingen zonder winstoogmerk en de stichtingen (wetgevingsdossier : 2-283).

 

Samenstelling

Jean-François Istasse (PS),,voorzitter
Martine Taelman (VLD)
Hugo Vandenberghe (CD&V)
Nathalie de T'Serclaes (MR)
Guy Moens (sp.a)
Meryem Kaçar (Agalev)
Clotilde Nyssens (cdH)
     
   
  18
  Jean-François Istasse (PS)
 

J ean-François Istasse (PS) geeft ons toelichting bij de doelstellingen van de werkgroep en de behaalde resultaten. Sedert de publicatie van de nieuwe wet in het Belgisch Staatsblad van 18 oktober 2002 wordt senator Jean-François Istasse met vragen overstelpt en houdt hij de ene spreekbeurt na de andere over dit onderwerp. Dat is niet verwonderlijk wanneer men weet dat de tekst van toepassing zal zijn op ongeveer 90.000 verenigingen in België. Omdat hij een snel antwoord wenste te geven op de meest gestelde vragen, creëerde Jean-François Istasse op zijn website een rubriek over de nieuwe vzw-wetgeving en een interactieve pagina (www.istasse.org).

Jean-François Istasse (PS): Wij hebben in samenwerking met de minister van Justitie een enorme taak volbracht. We hebben de tekst die de Kamer goedgekeurd en aan de Senaat had overgezonden, volledig herwerkt. In onderlinge overeenstemming hebben we beslist om de vzw's, de buitenlandse vzw's, de internationale verenigingen en de stichtingen in één enkele tekst onder te brengen. We hebben ook de lang verwachte « private stichtingen » gecreëerd.

België is een land van vzw's. De vzw-sector schept heel wat werkgelegenheid. Wij moesten aan verschillende eisen tegemoet komen: de transparantie vergroten en oneerlijke concurrentie met handelsvennootschappen vermijden.

Er moesten waarborgen komen voor zowel de leden van de vzw's als voor de derden die met de vzw's contracten sluiten. Daartoe hebben we het boekhoudkundige stelsel van de vzw's herzien. De grotere verenigingen moeten een boekhouding hebben die gelijkaardig is aan die van de handelsvennootschappen, terwijl voor de kleine vzw's een vereenvoudigde boekhouding volstaat. Wij wensen ook de vrijheid van vereniging te versterken, een vrijheid die door artikel 27 van de Grondwet wordt gewaarborgd.

Transparantie

Om de rechtspersoonlijkheid te verkrijgen, moesten de vzw's vroeger hun statuten in het Belgisch Staatsblad publiceren. Voortaan doen de griffies van de rechtbanken dienst als enig loket en verwerven de vzw's rechtspersoonlijkheid door de neerlegging van hun statuten op de griffie. De griffie zal alleen nog de wettelijk voorgeschreven uittreksels van de akten naar het Belgisch Staatsblad sturen met het oog op de bekendmaking ervan. De vzw's moeten op de griffies van de rechtbanken niet alleen de jaarrekeningen indienen, maar ook een afschrift van het register van de leden. Eenieder kan kennis nemen van de neergelegde stukken en er een afschrift van krijgen. De personen die voor een vzw werken, weten op die manier door wie ze tewerkgesteld worden.

Georganiseerde misdaad

In de Senaat is uit de werkzaamheden van de onderzoekscommissie Georganiseerde criminaliteit gebleken dat achter bepaalde verenigingen criminele activiteiten schuilgaan. De parketten hebben dat bevestigd. We hebben bijgevolg zwaardere straffen bepaald. Wanneer een vzw een andere activiteit ontplooit dan die waarvoor ze opgericht werd, kan ze op verzoek van het parket door de rechtbank worden ontbonden.

Praktisch

De nieuwe wet werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 18 oktober 2002. We wachten nu op de koninklijke besluiten over het vereenvoudigde boekhoudkundig schema voor de "kleine" verenigingen en over de overgangsperiode voor de bestaande vzw's. De nieuwe wet zou in de loop van het eerste semester van 2003 van kracht kunnen worden.

Lees verder op de volgende pagina >>

Opmerkingen voor de webmaster

texte français << ^ >>