Commissie voor de Institutionele Aangelegenheden

 

Belangrijkste onderwerpen

Kinderrechten
(nieuw artikel 22bis van de Grondwet)

(wetgevingsdossier : 2-21)

Kansengelijkheid (herziening van artikel 10 en nieuw artikel 11bis van de Grondwet)
(wetgevingsdossier : 2-465)

Lambermonthervorming (5de Staatshervorming, COSTA)
(wetgevingsdossier : 2-576,
2-709, 2-771 , 2-777 et
2-783)

Belangenconflicten (bijv.:wetgevingsdossier :
2-604)

Militaire Gerechten (herziening van artikel 157 van de Grondwet) (wetgevingsdossier : 2-697)

Arbitragehof (wetgevingsdossier : 2-897)

Vergadering met de Voorzitter en vertegenwoordigers van het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap

 

De voorzitter van de commissie Institutionele aangelegenheden, Armand De Decker (MR), geeft uitleg bij enkele belangrijke dossiers die de commissie gedurende deze zittingperiode heeft behandeld.

Armand De Decker (MR): Het belangrijkste thema dat de commissie volgens mij behandelde, was behalve de hervorming van de instellingen, de opname in de Grondwet van de gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dit is een wezenlijke politieke handeling van de Senaat.

Met deze stemming zijn wij een van de eerste landen die dit gelijkheidsbeginsel in hun Grondwet hebben opgenomen.

Er was een regeringsontwerp, maar de Senaat wilde veel verder gaan en heeft het ontwerp grondig geamendeerd. Eens te meer heeft de Senaat zijn stempel gedrukt op de geschiedenis van ons land. Deze herziening heeft tot doel om de toegang tot de openbare ambten en mandaten te vergemakkelijken en beklemtoont hoe belangrijk het is dat beide geslachten daar zo evenwichtig mogelijk vertegenwoordigd zijn. Bij nader inzien is dat een ware omwenteling, want het vrouwenstemrecht dateert nog maar van 1948.

11nieuw.jpg

Magdeleine Willame (cdH), Iris Van Riet (VLD) en Martine Taelman (VLD)

In de commissie Institutionele aangelegenheden vervult de Senaat zijn opdracht van ontmoetingsplaats tussen de gemeenschappen en de gewesten. Een rol die de Senaat niet dikwijls speelt. Met nauwelijks 10 gemeenschapssenatoren voor Vlaanderen, 10 gemeenschapssenatoren voor de Walen en de Franstalige Brusselaars en één senator voor de Duitstalige gemeenschap valt die rol uiteraard moeilijk waar te maken. In de commissie Institutionele aangelegenheden heeft de Senaat deze opdracht echter meermaals wél vervuld. Meer dan één keer hebben wij ons moeten uitspreken over een belangenconflict tussen het Vlaams Gewest en de Federale Staat en ik ben gelukkig dat wij er telkens in geslaagd zijn voorstellen van oplossing uit te werken die op een ruime steun konden rekenen in de commissie en vervolgens ook in de plenaire vergadering. Hiermee is aangetoond dat de Senaat deze opdracht echt aankan.

  SEN-P10
  Fred Evers, Voorzitter van het Parlement
van de Duitstalige Gemeenschap,
en Armand De Decker

In dezelfde lijn zou ik willen beklemtonen hoe tevreden ik ben dat ik de vertegenwoordigers van de Duitstalige Gemeenschap heb ontvangen en dat zij in de Senaatscommissie Institutionele aangelegenheden hun visie op de toekomst van België en op de plaats van de Duitstalige Gemeenschap daarin hebben kunnen uiteenzetten. Hierbij viel trouwens op hoezeer zij aan dat België gehecht zijn.

Lees verder op de volgende pagina >>


Opmerkingen voor de webmaster

texte français << ^ >>