Internationaal

Yasser Arafat pleit in de Senaat voor een vrede van de dapperen

SEN-P32 on
Shimon Peres,
Minister van Buitenlandse
Zaken van Israël
SEN-P33
Yasser Arafat,
Voorzitter van de
Palestijnse Autoriteit

De Voorzitter van de Palestijnse Autoriteit en Nobelprijswinnaar voor de Vrede was, na Shimon Peres en Michael Gorbatsjov, de derde internationale persoonlijkheid die tijdens deze zittingsperiode (31 mei 2001) in de Senaat werd ontvangen.

In zijn inleiding vroeg Senaatsvoorzitter Armand De Decker aandacht voor zowel de Palestijnen als Israël: "De Palestijnen kunnen rechtmatige aanspraken laten gelden op een Staat die een einde maakt aan hun precaire levensomstandigheden." En in eenzelfde adem vervolgde de Senaatsvoorzitter: "Na vijftig jaar conflicten heeft Israël het recht in vrede te leven binnen veilige en erkende grenzen, zonder voortdurend op zijn hoede te moeten zijn voor terreurdaden."

Yasser Arafat wil de vrede redden: "Via u roep ik de Europese Unie en de internationale gemeenschap op om samen alles in het werk te stellen teneinde het vredesproces dat ik met wijlen Jitschak Rabin op gang heb gebracht, te redden. De vrede die wij voorbereidden, was een vrede van de dapperen en Rabin heeft er met zijn leven voor betaald."

Voor de Palestijnse leider moet het probleem van de Palestijnse vluchtelingen in Libanon absoluut worden opgelost, "want hun aanwezigheid is niet alleen een probleem voor henzelf, maar ook voor het Libanese volk."

Nieuwe Israëlische nederzettingen in bezet gebied wijst Arafat volledig af: "We hebben aanvaard dat onze Staat slechts 22% van het Palestijnse grondgebied inneemt. Daarvan willen de Israëli's nu de helft inpalmen voor nieuwe nederzettingen. Sinds het aantreden van Sharon zijn er 15 nieuwe nederzettingen bijgekomen ..."


Mexicaanse President in de Belgische Senaat

Senaatsvoorzitter Armand De Decker verwelkomde op 14 mei 2002 de President van de Verenigde Staten van Mexico, de h. Vicente Fox Quesada in het Parlement.

In zijn toespraak benadrukte President Fox wat België en Mexico zoal bindt: twee complexe landen, met verschillende culturen en federale structuren als waarborg voor eenheid in verscheidenheid.

Hij verwees vervolgens naar de verkiezingen van 2 juli 2000. Voor Mexico betekende dit een keerpunt en een stap in de richting van een moderne democratie met aandacht voor de mensenrechten, de verschillende culturen, de verdediging van de rechtsstaat en een rechtvaardige samenleving.

Met een open blik naar de buitenwereld wenst Mexico zijn internationale betrekkingen uit te bouwen en zijn aanwezigheid in verschillende internationale fora op te voeren. Vanuit deze optiek werkt Mexico nauwer samen met de Europese Unie, die beschouwd wordt als een van de meest dynamische regio's ter wereld wat de politieke en economische integratie betreft. Het economische en politieke samenwerkingsakkoord van december 1997 tussen de Europese Unie en Mexico legde de grondslag voor toenemende economische uitwisselingen en voor een politieke dialoog op regelmatige basis, aldus President Fox.


 
Texte français << ^ >>

Opmerkingen voor de webmaster