Kinderen
SEN-P29/1

Rechten van het kind

De werkgroep Kinderrechten van de Senaat doet aanbevelingen

U bent voorzitter van de werkgroep Rechten van het kind. Waarom werd deze werkgroep opgericht en wat doet hij precies ?

Nathalie de T'Serclaes (MR) : De werkgroep werd opgericht om de deelname van België voor te bereiden aan de buitengewone zitting van de Verenigde Naties. Deze zitting moest nagaan welke vooruitgang werd geboekt sinds de Kinderwereldtop van 1990 en eveneens een nieuw actieplan opstellen. De zitting die aanvankelijk in september 2001 zou plaatsvinden, moest wegens de aanslagen van 11 september tot mei 2002 worden uitgesteld. Een delegatie van parlementsleden en kinderen is naar New York gereisd. Wij hebben er de balans opgemaakt van de kinderrechten in ons land en voorstellen geformuleerd voor een betere toepassing van het verdrag op nationaal en internationaal vlak.

Hebben de werkzaamheden van de werkgroep tot parlementaire initiatieven geleid ?

SEN-P28/2
Sabine de Bethune (CD&V)
SEN-P28/1
Nathalie de T'Serclaes (MR)

Nathalie de T'Serclaes : De werkgroep heeft zijn verslag en zijn aanbevelingen aan de plenaire Senaat voorgesteld. Daarnaast heeft de Senaat verschillende wetsontwerpen, wetsvoorstellen en voorstellen van resoluties aangenomen die betrekking hebben op het statuut en de rechten van het kind. Ik denk onder meer aan het voorstel van resolutie over de kindsoldaten, aan het wetsontwerp dat ons ertoe verplicht onze ontwikkelingssamenwerking te toetsen aan de eerbiediging van mensenrechten, onder meer wat de kinderarbeid betreft, of aan de nieuwe Grondwetsbepalingen die de bescherming van de rechten van het kind op morele, lichamelijke, geestelijke en seksuele integriteit verzekeren.

Andere bepalingen hebben betrekking op de voogdij en de strafrechtelijke bescherming van minderjarigen. De commissie Justitie onderzoekt momenteel teksten die kinderen het recht moeten geven gehoord te worden en zelf een zaak bij het gerecht aan te spannen.

Wat was de inbreng van de werkgroep aan de buitengewone VN-zitting ?

Nathalie de T'Serclaes : Ik reisde samen met mijn collega Sabine de Bethune (CD&V) naar New York om er het verslag van de werkgroep op internationaal niveau te verdedigen. Wij hebben ervoor gepleit dat in New York vooruitgang wordt geboekt zodat het verdrag inzake de rechten van het kind in de hele wereld wordt toegepast en alle kinderen erop kunnen rekenen.

SEN-P29/2
v.l.n.r.: Paul Galand (Ecolo), Sfia Bouarfa (PS),
Nathalie de T'Serclaes (MR) en Georges Dallemagne (cdH)

Vier Belgische kinderen namen in New York deel aan het kinderforum. We vinden het belangrijk dat de kinderen betrokken worden bij de uitvoering van de beslissingen die hen aangaan. We hebben daarom een debriefing georganiseerd met de kinderen, hun vertegenwoordigers in New York en de parlementsleden. Een dergelijke wisselwerking tussen de kinderen en de parlementsleden vinden we trouwens bijzonder belangrijk. Dat maakt deel uit van hun opleiding in democratie. De Senaat nam overigens al deel aan " Place aux Enfants" en aan het " Scholierenparlement". De kinderen kregen ook hun eigen pagina's op de website van de Senaat. Dat is een stap in de goede richting.

Bovendien gaat de Senaat in het najaar van 2002 een speciaal tijdschrift voor jongeren uitgeven. Daarin komt de buitengewone zitting van New York over de kinderrechten ruim aan bod.

Het verslag van de werkgroep is volumineus. Kunt u twee of drie aanbevelingen citeren die volgens u van fundamenteel belang zijn ?

Nathalie de T'Serclaes : We moeten zo vlug mogelijk een samenwerkingsakkoord ondertekenen voor de oprichting van een nationale commissie voor de rechten van het kind. We dringen ook aan op een jaarlijks verslag en een actieplan. De werkgroep stelt voor dat 20 november wordt uitgeroepen tot een officiële en internationale dag waarop de kinderrechten in de schijnwerpers staan. Elk land kan dan op die dag nagaan in hoever zijn wetten rekening houden met de kinderen. Die dag biedt ook de mogelijkheid om de kinderen meer inspraak te geven in de beleidsbeslissingen die op hen betrekking hebben.

wetgevingsdossier 2-725


 
Texte français << ^ >>

Opmerkingen voor de webmaster