Dossier Senaat

Senaat bekent kleur

SEN-P14nieuwSEN-P15/1

Waarom is het interieur van de Senaat rood en dat van de Kamer van volksvertegenwoordigers groen ?

De kleuren die in beide assemblees worden gebruikt (rood voor de Senaat, groen voor de Kamer) zijn een afspiegeling van de kleuren die in het Britse Parlement worden gebruikt. Het House of Commons (lagerhuis) wordt gekenmerkt door het groen en het House of Lords door het rood. Waarom heeft het Belgisch Parlement die kleuren overgenomen? Heel eenvoudig: vanwege de democratische parlementaire traditie in het Verenigd Koninkrijk en omdat de eerste echtgenote van onze eerste vorst, Leopold I, de prinses van Wales was (is kort na het huwelijk overleden; Leopold I is achteraf getrouwd met onze eerste koningin, Louise-Marie van Orléans).

Het groen in het House of Commons gaat in de Engelse traditie terug tot de vroege middeleeuwen. De vorst (koning) liet zijn wetten stemmen in een weide (vandaar de groene kleur). Achteraf ontstond een parlement (house of commons) waar de burgers van de steden zetelden. Die groene kleur werd overgenomen en de macht van de Koning teruggeschroefd.

Het rood van het House of Lords gaat nog verder terug in de geschiedenis. De Romeinse Senaat was oorspronkelijk in rood versierd. The House of Lords heeft (thans nog steeds) een aristocratische inslag. De rode kleur duidt op de samenstelling van die assemblee: voornamelijk leden uit de adel en de kerk (rood is een aristocratische kleur). Bij zijn ontstaan was de Belgische Senaat ook een instelling waar hoofdzakelijk leden die het cijnsrecht betaalden, zitting hadden (dwz adel en hoge burgerij).


Plenaire vergaderingen rechtstreeks op website

SEN-P13
Regiekamer
SEN-P13nieuw
Camera in het Senaatshalfrond

In het halfrond van de Senaat werden krachtige camera's geïnstalleerd. Dank zij het systeem van "webcasting" kan iedereen via het internet de debatten rechtstreeks volgen op de website van de Senaat.

Ook enkele commissiezalen van de Senaat werden met camera's uitgerust en sommige commissievergaderingen worden eveneens via de website uitgezonden.


Korte mondelinge vragen

De Senaat keurde unaniem een wijziging van het reglement goed waardoor de spreektijd voor mondelinge vragen beperkt wordt tot drie in plaats van vijf minuten voor zowel de vraagsteller als de minister. "Dat moet onze werkzaamheden donderdagnamiddag vlotter doen verlopen", stelde voorzitter Armand De Decker.


De Senaat wijzigt reglement

Openbaarheid van de commissievergaderingen

De Senaat heeft eenparig een wijziging van zijn reglement goedgekeurd om de vertrouwelijkheid van de commissievergaderingen af te schaffen.

Als bezinningskamer moet de Senaat zich buigen over belangrijke maatschappelijke problemen. Met het oog op transparantie en om het democratische debat te stimuleren, maakt de Senaat zijn commissievergaderingen openbaar.

Vergaderingen met gesloten deuren, die vroeger de regel waren, zijn voortaan nog slechts mogelijk in uitzonderlijke gevallen, wanneer het Bureau of de commissie daartoe beslist.

wetgevingsdossiers 2-688 en 2-829


Bezoek aan het Federaal Parlement

SEN-Fontijn

Ik werk een bezoek aan Brussel uit: één of twee nationale instellingen, een museumbezoek en een korte wandeling.

Kan ik met een gids de Kamer en de Senaat bezoeken?

Het betreft hier wel een kleine groep: een veertiental personen met begeleider, allemaal tussen 26 en 45 jaar oud.

Het Federale parlement (= de Senaat en de Kamer) ontvangt van maandag tot zaterdag groepsbezoeken van 10 tot 50 personen. Na afspraak kunnen individuele bezoekers aansluiten bij een groep. De bezoeken beginnen telkens om 10, 11, 14 en 15 uur en duren ongeveer anderhalf uur.

Eerst wonen de bezoekers een projectie bij van een film over de werking van het parlement. Nadien volgt een rondleiding met een gids in de Senaat en in de Kamer van volksvertegenwoordigers. De werking van het parlement en de geschiedenis van het gebouw worden hierbij toegelicht.

Op dagen van vergaderingen wordt de rondleiding meestal beperkt, maar wonen de bezoekers een deel van de openbare vergadering bij.

Voor een bezoek ter plaatse neemt u contact op met de Dienst Protocol en Externe betrekkingen van de Senaat,

Natieplein 1
1009 Brussel
tel. 02/501.73.55
fax 02/501.74.14

Ook kan u rechtstreeks een rondleiding vragen via de website van de Senaat in de: rubriek "bezoek".


 
Texte français << ^ >>

Opmerkingen voor de webmaster