Kinderrechten
Tien jaar Kinderrechten
"Je bent minstens zo belangrijk als een dikke, machtige meneer" (Davy, 11 jaar)

I

n aanwezigheid van HKH Prinses Astrid, senator van rechtswege, had op vrijdag 19 november 1999 een Senaatsdebat plaats over de rechten van het kind. In een tweede debat, op zaterdag 20 november, kwamen de kinderen zelf aan het woord.

De bevoegdheden inzake jeugdzorg behoren dan wel grotendeels tot de Gemeenschappen, toch kan de Senaat volgens Marie Nagy (Ecolo) "als forum voor grote maatschappelijke debatten, een coördinerende rol spelen."

Vincent Van Quickenborne (VU-ID) legde de vinger op de zere plek: "De politiek is veel te laat, maar werd misschien nog net op tijd wakker geschud door de affaire-Dutroux."

44.tifKinderen ernstig nemen

Aan de vooravond van het debat met de kinderen had alvast Martine Taelman (VLD) haar huiswerk gemaakt: zij had de voorstellen van de 'senatoren voor één dag' gelezen en ernstig genomen: "Leerlingenraden en kindergemeenteraden blijken een groot succes te zijn. Maar ik waarschuw voor een al te grote vrijblijvendheid. Het mag niet bij een debat over de kinderrechten blijven. De kinderen moeten de mogelijkheid krijgen om mee te beslissen."

Nathalie de T'Serclaes (PRL-FDF-MCC) voegde de daad bij het woord en diende een voorstel in om de hoofdprincipes van het Kinderrechtenverdrag in onze Grondwet op te nemen. De Senaat ging hierover inmiddels eenparig akkoord op 27 januari 2000. De Kamer sloot zich hierbij aan op 24 februari 2000.

Kindsoldaten

"In het voorbije decennium kwamen bij gewapende conflicten ongeveer twee miljoen kinderen om, verloor één miljoen zijn familie en raakten zes miljoen kinderen gewond of verminkt." Voor Erika Thijs (CVP) is het een echte schande dat kindsoldaten van 16 of zelfs jonger de oorlogen van hun ouders uitvechten. Zij eiste een verbod op kindsoldaten in het Kinderrechtenverdrag.

Asielzoekers

"Sinds 1 januari 1999 zijn meer dan duizend niet-begeleide minderjarigen ons land binnengekomen. Sommigen verblijven in gesloten centra vanwege juridische lacunes en zuiver administratieve problemen." Onaanvaardbaar, vond Magdeleine Willame-Boonen (PSC).

Gelijk kreeg ze van haar collega Marie-José Laloy (PS), die zelf pleitte voor " een actief beleid dat onder meer een voortgezette schoolopleiding mogelijk maakt."

45b.tif 45c.tif 45d.tif
Voorstel van motie

Naast de 27 voorstellen van de 'senatoren voor één dag' stelde Sabine de Bethune (CVP), een voorstel van motie voor met drie krachtlijnen:

1.?De Senaat zou aan de regering een geïntegreerd federaal beleidsplan moeten vragen over de rechten van het kind.

2.?Er moet een dienst voor Kinderrechten komen.

3.?Zelf zou de Senaat een adviescomité voor Kinderrechten moeten oprichten.

Minister van Justitie Marc Verwilghen (VLD) beloofde alvast om voortaan, bij de keuze van magistraten in jeugdrechtbanken, van menselijke kwaliteiten een selectiecriterium te maken.

27 voorstellen op 1 zaterdagmorgen !

Gedreven, enthousiast, mondig, geestig en ontroerend. Zo waren onze 'senatoren voor één dag': een tachtigtal kinderen die voor één zaterdag de rode Senaatszetels inpalmden.

De 'senatoren voor één dag' waren niet lukraak gekozen, maar geselecteerd op basis van hun inzendingen. Een jury oordeelde namelijk over de tekst, tekening of collage waarmee zij uiting gaven aan hun ervaringen en concrete verwachtingen in verband met kinderrechten.

De ernst waarmee de 'senatoren voor één dag' sleutelden aan hun 27 voorstellen, heeft Senaatsvoorzitter
Armand De Decker (PRL-FDF-MCC) aangenaam verrast.

Minister Rik Daems (VLD) bleek ook een zeer aandachtig toehoorder en beloofde de voorstellen aan de federale regering voor te leggen.

45a.tif

Veilig verkeer, de absolute topper

"Het autoverkeer rond de scholen verbieden bij het begin en einde van de lessen en dan alleen fietsers en voetgangers toelaten" vond Lieven (9 jaar). Bovendien moeten alle scholen een busdienst hebben "zodat het minder druk en gevaarlijk wordt in de buurt van de school. Ik durf nu niet met de fiets wegens al die auto's."

Vrijwel alle kinderen waren gewonnen voor afgeschermde fietspaden, het bannen van vrachtwagens uit kleine straten, de herinvoering van autoloze zondagen en de openstelling van speelstraten tijdens de vakantie.

Ellen en Sofie (beiden 11 jaar) hielden het niet bij woorden, maar hadden vooraf zelf voor de schoolpoort een zebrapad geschilderd.

20 november 1989

De Algemene vergadering van de UNO neemt plechtig de Verklaring van de rechten van het kind aan.

20 november 1999

Dag na dag 10 jaar later debatteren tachtig kinderen tussen 9 en 14 jaar over hun rechten in het halfrond van de Senaat. De organisatie is in handen van de Senaat en van de Bond van Grote en Jonge Gezinnen.

Om alle gestorven en mishandelde kinderen te herdenken, moet er een Monument voor het Onbekende Kind komen. "Op die manier kunnen de hoge gasten en iedereen ook eens denken aan alle kinderen die dood gingen van honger en ellende, geen huis hebben, geen papa of mama die voor hen zorgt" .

Tim, 10 jaar

Legende: recht op...

ring boven z'n hoofd: godsdienst

pet: dak boven z'n hoofd

banaan: goede voeding

tekstballon: inspraak

hond: bescherming

boekentas: onderwijs

voetbal: spel

EHBO-kistje: verzorging

Tekening: Thomas Dirkx, Rael Vercammen, David Wilms en Mehmet Yildirim,

tekenia.tif
Pesten is een echte pest

"Wij vinden dat er op school minstens 1 uur in de week zelfverdediging gegeven moet worden, zodat wij ons kunnen beschermen tegen alle soorten misdaden, zoals afpersing" .

Pieter-Jan (13 jaar) werd er zelf het slachtoffer van. Voor hem en de vele duizenden slachtoffers van pesterijen op school willen zijn collega's-senatoren een pestpolitie (met leerlingen uit de hoogste klas) oprichten. Maar of die pestpolitie echt veel kan doen ? Ook 'senatoren voor één dag' beseffen dat het bij pesten vaak gaat om angstvallig stilgehouden verdriet.

Voor meer sociale zekerheid

'Senatoren voor één dag' zijn sterk sociaal ingesteld. Een dure dyslexiebehandeling (Sander , 9 jaar) of tandbeugels ( Sam , 14 jaar) moeten volledig aan hun ouders worden terugbetaald. Studieleningen en reisbeurzen moeten ongelijkheid wegwerken. Leerkrachten moeten beseffen dat niet alle leerlingen thuis een computer hebben.

Recht op informatie

Sarita getuigde: "Ik ben 14 jaar en ben geadopteerd. Nu blijkt dat ik maar vanaf mijn 15 jaar naar informatie mag vragen over mijn afkomst. Sommige adoptiebureaus zeggen zelfs dat je dat maar vanaf 18 jaar mag. Waarom? Ik ben tevreden hier te wonen, maar wil ook iets weten over mijn afkomst. Waarom kan je dat niet vanaf je 12 jaar ?"

Jacinta De Roeck (Agalev) had daar wel oren naar. Zij wil werk maken van het recht op informatie van adoptiekinderen over hun herkomst.

"Dat de jeugdrechter echt luistert" (Daisy, 10 jaar)

Bij problemen in het gezin willen kinderen écht gehoord worden door de jeugdrechter.

Van kattenkwaad tot erger, Kathy Lindekens (SP) verliest geen enkel kind uit het hart of uit het oog: "Wanneer kinderen of jongeren voor de rechter moeten verschijnen als dader van een delict, krijgen zij een advocaat toebedeeld. De ervaring wijst echter uit dat veel van deze advocaten, wellicht ook bij gebrek aan een specifieke opleiding, weinig gemotiveerd zijn om hun cliënt echt bij te staan."

Wat de 'senatoren voor één dag' duidelijk niet wilden, was minder tv kijken of een aparte klas voor slimmeriken. Die twee voorstellen werden dan ook massaal weggestemd.

Tekening: Lien, Sofie, Jolien, Vienna, Nele, Riet.

tekenb.tif
Ziek zijn

Sofie , 11 jaar: "Als je ziek bent, moeten je ouders thuis kunnen blijven om voor jou te zorgen."

Lieven ging verder: "Grootouders moeten de kans krijgen om voor hun kleinkinderen te zorgen en om op pensioen te gaan vanaf hun 50 jaar en toch nog betaald worden tot hun 60 jaar."

Gerda Staveaux-Van Steenberge (Vl. Blok) wil ouders alvast de keuze geven thuis te blijven om voor hun kinderen te zorgen "door hen een financiële ondersteuning te geven."

Iedereen mag stemmen vanaf 12 jaar

Dat wenste Aaron , 10 jaar, en hij stond niet alleen. Zijn collega's vroegen daarnaast een echt jeugdjournaal, een minister voor Kinderzaken en ... over zes maanden opnieuw te vergaderen als Senaat voor één dag.

Jonas , 11 jaar, wil een ideeënbus voor kinderen in zijn gemeente. "Dan haalt de burgemeester de voorstellen eruit en bespreekt hij ze in het gemeentehuis."

Het jonge volkje is duidelijk niet van plan zijn greep te lossen want ze vroegen "e en website speciaal voor kinderen waar ze voorstellen kunnen doen aan het Parlement."

47b.tif 47a.tif

v.l.n.r. : Kathy Lindekens (SP), Gerda Staveaux-Van Steenberge (Vlaams Blok), Minister Rik Daems, Martine Taelman (VLD), Erika Thijs (CVP), Jacinta De Roeck (Agalev) en Vincent Van Quickenborne (VU-ID)

Texte français

Opmerkingen voor de webmaster