Internationaal
De Interparlementaire Unie

D

e Interparlementaire Unie (IPU) is de wereldorganisatie van de parlementen van onafhankelijke staten. Zij bestaat al sinds 1889 en was de eerste multilaterale organisatie, vóór de Volkenbond en de Verenigde Naties, die zich de vreedzame oplossing van internationale conflicten tot doel stelde.

België was een van de negen landen die van bij het begin in de organisatie vertegenwoordigd waren. Op dit ogenblik heeft de IPU 139 parlementen als lid. Zij worden binnen de organisatie "nationale groepen" genoemd.

De IPU streeft naar de versterking van het parlement als instelling en behandelt de grote problemen waar de internationale gemeenschap mee geconfronteerd wordt en die door samenwerking tussen de parlementen dichter bij een oplossing kunnen komen: democratie en mensenrechten, gelijkheid van mannen en vrouwen, duurzame ontwikkeling, internationale veiligheid.

Internationaal secretariaat in Genève

De organisatie komt tweemaal per jaar in conferentie bijeen, telkens in een andere lidstaat. De IPU voert ook een aantal concrete acties, onder andere via haar Comité voor de mensenrechten van parlementsleden. Dit Comité onderzoekt schendingen van de mensenrechten waar parlementsleden wegens hun politieke activiteit het slachtoffer van worden, en probeert er door internationale druk een oplossing voor te vinden.

Belgische Groep van de IPU

De Belgische Groep van de IPU bestaat uit al de leden van het Federaal Parlement die er lid van worden. Hij wordt geleid door een Bureau van 18 personen, onder wie de senatoren Jacques Devolder (VLD), Marie-José Laloy (PS) en Hugo Vandenberghe (CVP). De huidige voorzitter van de Belgische Groep is SP-volksvertegenwoordiger Erik Derycke.

De Groep stuurt een delegatie naar de halfjaarlijkse conferenties van de IPU, maar ontplooit ook een aantal eigen activiteiten. Naar aanleiding van de viering van de 50ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (10 december 1998) kreeg de Groep van Kamer en Senaat de opdracht een comité op te richten voor de follow-up van mensenrechtenkwesties. Dit Comité wordt binnenkort geïnstalleerd en zal 7 senatoren tellen. In het kader van de Groep functioneren ook zowat 50 secties van parlementsleden die de bilaterale contacten over de hele wereld willen bevorderen.

101ste Conferentie van de IPU

Van 10 tot 16 april 1999 had in Brussel de 101ste Conferentie van de IPU plaats, op uitnodiging van de Belgische Groep. Het was de zevende maal dat de IPU zo'n conferentie in ons land hield (1895, 1897, 1905, 1910, 1935, 1961 en 1999).

Aan de conferentie, die werd voorgezeten door de toenmalige voorzitter van de Kamer, Raymond Langendries (PSC), namen 647 parlementsleden uit 125 landen deel. Op de agenda van de conferentie stonden drie onderwerpen: parlementaire actie voor de beperking van kernwapens, de problematiek van de grote steden en de kwijtschelding van schulden aan de armste landen. Het tweede agendapunt was een voorstel van de Belgische Groep, die met toenmalig VLD-senator Leo Goovaerts ook de rapporteur voor dit onderwerp leverde. Verder was er zoals steeds een algemeen debat over de politieke, economische en sociale toestand in de wereld.

Voor meer inlichtingen kunt u terecht op de website van de IPU :

www.ipu.org

Daar vindt u ook het volledige verslag van de conferentie van Brussel.

ipu/b.tif ipu/c.tif
ipu/d.tif ipu/a.tif

647 parlementsleden uit 125 landen namen aan de 101ste Conferentie deel. Ze werden in het Congressenpaleis in Brussel ontvangen door ZKH Koning Albert en HKH Koningin Paola

De Belgische groep van de IPU heeft secties opgericht voor de volgende landen:

West-Europa: Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Luxemburg en Oostenrijk

Zuid-Europa: Cyprus, Griekenland, Israël, Italië, Portugal, Spanje en Turkije

Centraal-Europa: Bulgarije, Hongarije, Polen, Roemenië en Tsjechië

Oost-Europa: Armenië, Georgië, Litouwen, Moldavië, Oekraïne en Rusland

Midden-Oosten en Noord-Afrika: Algerije, Egypte, Irak, Jemen, Koeweit, Libanon, Marokko en Tunesië

Afrika: Angola, Burkina Faso, Congo, Kameroen, Rwanda, Senegal, Zambia en Zuid-Afrika

Azië-Oceanië: Australië, China, India, Indonesië, Japan, Pakistan, Thailand, Vietnam en Zuid-Korea

Amerika: Argentinië, Bolivië, Brazilië, Canada, Chili, Cuba, Mexico, Nicaragua, Peru, Venezuela en de VSA

Texte français

Opmerkingen voor de webmaster